Оточення Коломойського поставило на «Центренерго» газу та вугілля на 4 мільярда з накруткою 20-49%
05.06.2020   //  

В 2019-2020 роках ПАТ «Центренерго» закупило у ТОВ «Рекорд Сістем» та  ПрАТ «Синтез Ойл» вугілля по завищених цінах на понад 4 млрд грн. Окрім того зі значною націнкою держпідприємству продавало газ ТОВ «Юнайтед енерджі», яке торгувало паливом «Укрнафти».

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми».

Аналіз документів податкової показав, що крупними постачальниками вугілля для «Центренерго» в четвертому кварталі 2019-го та в першому кварталі були дві компанії – ТОВ «Рекорд Сістем» (34% від всього поставленого вугілля) та ПрАТ «Синтез Ойл» (25%). Загальна сума контрактів «Центренерго» з ТОВ «Рекорд Сістем» склала понад 2,4 млрд грн., а з «Синтез Ойл» – понад 1,6 млрд грн.

І «Рекорд Сістем», і «Синтез Ойл» продавали вугілля «Центренерго» за цінами, подекуди вищими від ринкових. Наприклад, у березні «Рекорд Сістем» постачала суміш газових видів вугілля на станції «Центренерго» за середньою ціною у майже 2,6 тис грн./т.  Тоді як його найближчі конкуренти – за 1,9 тис грн./т, а  ринкова пропозиція на подібне вугілля була на рівні від 1,68 тис грн./т. Мінімум на третину дешевше.

У січні 2020-го «Центренерго» купувало у «Синтез Ойл» вугілля марки «Г» та «Т» за 2,2 тис грн./т, в той час як на ринку можна було придбати за 1,85 тис грн. Тобто дешевше майже на 20%.

Також з початку року «Центренерго» почало закуповувати газ у ТОВ «Юнайтед енерджі», в січні-травні фірма поставила 22,5 млн куб м палива на 103 млн грн. Ще 14 млн грн. їй було заплачено за бронювання потужностей. «Юнайтед енерджі» постачала газ, який вона купувала у компанії «Укрнафта», де державі належить контрольний пакет акцій, а біля 42% контролюють структури, бенефіціаром яких є, в тому числі, Ігор Коломойський.

«Укрнафта» продавала «Юнайтед Енерджі» газ за ціною 3,5-3,9 тис грн./тисяча кубометрів, а фірма вже постачала з націнкою33-49% – по 5,2 тис грн./ тисячу кубометрів.

Фірмою «Рекорд Сістем» володіє 29-річний одесит Роман Фесенко. До цього він бізнесом не займався, навчався в Одеському технікумі залізничного транспорту. За адресою реєстрації «Рекорд Сістем» в Одесі зареєстроване ТОВ «Нефтекс». Володіє цією компанією ПАТ «Ексімнафтопродукт», яке контролюють п’ять кіпрських компаній: Prescona Management Ltd, Portial Trading Ltd, Clanton Consulting Ltd, Inofos Management Ltd та Conlar Holdings Ltd.

Чотири з п’яти цих же кіпрських структур (за винятком Conlar Holdings Ltd) володіють і «Синтез Ойл» – другим постачальником вугілля на «Центренерго».

Portial Trading Ltd, Clanton Consulting Ltd та Inofos Management Ltd фігурували в оприлюдненому реєстрі фінансово-промислових груп та юридичних осіб Державної податкової служби як компанії-нерезиденти бізнес-групи Ігоря Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова.

Щодо постачальника газу – «Юнайтед Енерджі», то другим основним продавцем їй палива компанія «Представництво «Моментум Ентерпрайзес (Істерн Юроп) Лімітед». Остання зареєстрована на Кіпрі, а видання «Дзеркало тижня» та «Бізнес Цензор» вказували на афілійованість цієї компанії з Ігорем Коломойським.

На підтвердження цих зв’язків свідчить факт, що покупцями значних об’ємів газу та електроенергії у «Юнайтед Енерджі» є інші підприємства, пов’язані із Коломойським. Це Покровський та Марганецький гірничо-збагачувальні комбінати, Нікопольский та Запорізький заводи феросплавів, «Дніпроазот», «Укртатнафта», «Ексімнафтопродукт», «Нафтохімік Прикарпаття», «Одесанафтопродукт», «Нафтопереробний комплекс-Галичина» та вже згаданий «Синтез Ойл».

Нагадаємо, в кінці травня наглядова рада «Центренерго» змінила керівника «Центренерго», в.о. гендиректора компанії було призначено Олександра Корчинського, якого підтримував Фонд держмайна.