У Філатова роздають третину мільярда на ремонт набережної з коштовними матеріалами
03.06.2020   //  

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради у травні-червні за результатами тендерів повідомив про намір укласти дві угоди про капітальний ремонт елементів благоустрою по вул. Набережній Перемоги на загальну суму 351,88 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року ТОВ «Автомагістраль 2016» за 239,88 млн грн. виконає капремонт елементів благоустрою від буд. 102Б до буд. 68/1 та від буд. 50 до буд. 1А, а ТОВ «СМД-Інвест» за 112,00 млн грн. – від Мерефо-Херсонського моста до вул. Космічної.

Більший підряд включає влаштування променаду, велодоріжки, тротуарів та газонів, встановлення модульних туалетів, освітлення, поливальної системи, лав та урн, а менший – тротуари, доріжки, майданчики, фонтан, відеоспостереження, дитячий атракціон тощо.

За підсумковими відомостями ресурсів без доставки і ПДВ, в обох підрядників однакова ціна асфальтобетону щільного піщаного типу Г марки 1 – 3 600 грн./т. У квітні столичне КП «ШЕУ Дарницького району» замовляло його в півтора раза дешевше – по 2 527 грн./т, а КП «ШЕУ Святошинського району» в 2,5 раза дешевше – по 1 320 грн./т.

Природний рядовий пісок від «Автомагістраль 2016» обійдеться у 424 грн./куб. м, що в півтора раза дорожче від середньої ринкової ціни у 250 грн./куб. м. До того ж, у «СМД-Інвест» на тій же Набережній Перемоги принаймні вдвічі дешевше – 176 грн./куб. м.

Рослинна ґрунтосуміш від обох фірм коштує 1 875 грн./куб. м. Її характеристики невідомі, але звичайний рослинний ґрунт чи родючий чорнозем на ринку коштує 200 грн./т. Вага кубометра ґрунту становить 1,2-2,2 т, тобто ринкова ціна складає 240-440 грн./куб. м.

Галька Pebbles black polished від «СМД-Інвест» коштує 36 тис грн./т. В інтернет-магазинах полірована до блиску галька коштує 34 тис грн./т, а просто полірована – 20-22 тис грн./т.

Також передбачена висадка дорослих сосен з грудкою у мішковині й металевій сітці після шести пересадок. Зокрема «СМД-Інвест» висадить по одній сосні Sylvestris Watereri 6xv mdb 200-250 (висота 2-2,5 м) у формі куща за 135 тис грн. та у формі кулі за 120 тис грн., а «Автомагістраль 2016» – 36 сосен Sylvestris 6xv mdb (невідома висота) по 100 тис грн.

У відкритих джерелах можна знайти у продажу імпортні сосни Sylvestris Watereri висотою 2-2,5 м у грудці землі за 12 тис грн., але формування кількість пересадок там не вказані.

Переможці змагалися лише між собою, тому формальна економія склала всього 2%.

До більшого тендеру не допустили ТОВ «Монтажно-будівельна компанія «Будмонтаж» за відсутність додатків до аналогічних договорів, відомостей з ЄДРПОУ, витягу з реєстру платників податків, довідки про субпідрядників, паспорту підписанта, графіку тощо.

«Автомагістраль 2016» належить Олегу Логвиненку, Юрію Остапенку, Володимиру Півню і Махмуду Бєсаєву. Останній керує ТОВ «Самарь-Автошляхсервіс» Еліни Бесаєвої, Ігоря Воронцова, Станіслава Остапенка та Анастасії Сорокіної з Новомосковська.

Переможець орендує частину техніки в криворізького ТОВ «Буд Регіон» Олексія Буріка, який у 2010-2013 роках працював у Департаменті ЖКГ та будівництва, дійшовши до посади директора. Потім він був заступником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського до жовтня 2014 року та заступником голови Дніпропетровської облради щонайменше до липня 2015 року. Крім того, у ЗМІ він згадувався як позаштатний радник мера Дніпра Бориса Філатова. Також раніше особа на ім’я Олексій Сергійович Бурік була позаштатним помічником екс-нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Вадима Нестеренка.

Новомосковський «СМД-Інвест» належить дніпровцю Дмитру Демченку. У 2015 р. він був членом дільничної виборчої комісії від кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова.

У 2010 р. зі складу засновників фірми вийшов екс-директор Дніпропетровського облводоканалу Семен Шлаєн. До того ж року він володів ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління № 24», яке у 2016 р. виграло тендери «Укртрансгазу» на 237,05 млн грн.

Демченко раніше володів нині ліквідованими ТОВ виробничо-комерційна фірма «Сінтра», ТОВ «Спін Транс», ТОВ «Транспортно-експедиційна компанія «С-Тракс», ТОВ «Євросервіскар». В останній фірмі його партнерами були екс-депутат міськради Дніпра Ігор Білаковський та Сергій Краснопольський, який у 2010 р. йшов у мери Дніпра від «Союзу лівих сил», а в 2015 р. – у Дніпропетровську облраду від партії «Самопоміч».

Нагадаємо, поліція вважає, що службовці Дніпровської міськради у змові з «СМД-Інвест» та низкою інших компаній впровадили протиправну схему з розкрадання та привласнення бюджетних коштів при капремонті елементів благоустрою Набережної Перемоги.