Британська «прокладка» продала «Електроважмашу» російську сталь за 118 мільйонів
03.06.2020   //  

ДП «Завод «Електроважмаш» (Харків) 7 квітня уклало угоду з компанією «Industrial Fields Limited» (Велика Британія) про поставку сталі на 327,83 млн руб., або 118,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У Харків поставлять 6 тис т холоднокатаної рулонної сталі марки А-2212. Її середня ціна складає близько 54 639 руб., або 19 670 грн. за тонну. Договір діятиме до кінця 2021 року.

У 2018 році завод замовляв цій фірмі холоднокатану ізотропну динамну сталь по 59 390 руб, або 24 350 грн./т із поставкою на станцію Соловей в Білгородській області Росії.

Нагадаємо, «Харківський антикорупційний центр» повідомляв із посиланням на дані аудиторського звіту, що «Електроважмаш» у 2015-2017 роках поставив британським компаніям «Industrial Field Limited» та «Pitfield Traders Ltd» продукції на понад 1,55 млрд. грн., або понад 75% від всього обсягу. Аудит показав, що розрахунки з британськими фірмами-посередниками проводяться в російських рублях. Реально обладнання поставляється з Харкова напряму до підприємств на території РФ (ООО «Элмаш-ЛТО», «Энергоэнжам», ООО «АЕ5000» та інші). Заступник директора «Електроважмашу» з юридичних питань Данилін Є.Ю. пояснив аудиторам, що на посередниках у торгівлі з харківським заводом наполягло російське ЗАТ «Трансмашхолдінг».

До 2015 р. «Industrial Fields Limited» називалася «ATG Overseas Ltd». Ця компанія, зареєстрована в Лондоні у 2005 р. на домініканський офшор «West-East Plc», відома як постачальник «Електроважмашу» принаймні з 2011 р.

У 2005-2006 рр.. фірмою керував москвич Андрій Соболєв. До лютого 2013 р. директором була москвичка Ольга Курлаєва, а потім – Едвард Петре-Мірс (Edward Petre-Mears).

За даними британської газети «The Guardian», Едвард Петре-Мірс та його партнер Сара Петре-Мірс представляють одну з найбільших у світі імперій офшорних компаній, де вони діють від імені анонімних клієнтів. Вони відомі як директори понад 2 тис компаній. Як повідомив пресі директор британського реєстраційного агентства, Петре-Мірс мають подвійне громадянство островів Сент-Кіттс і Невіс. Журналісти з’ясували, що одним із клієнтів Петре-Мірс є російський мільярдер Володимир Антонов.

У 2015 р. тодішній міністр економрозвитку Айварас Абромавічус домігся звільнення Володимира Глушакова з посади директора «Електроважмашу». Тоді стало відомо, що експортні потоки державного заводу були заведені на британські фірми «Pitfield Traders» і «ATG Overseas», а ті за більшою ціною перепродували продукцію «Електроважмашу» російській фірмі «Елмаш-ЛТО» для подальшої реалізації у Росії. Потім в. о. директора «Електроважмашу» став Дмитро Костюк, який був замдиректора заводу при Глушакову. Однак кадрова ротація не змінила експортної схеми і продукція «Електроважмашу» продовжувала йти через британські фірми на адресу «Елмаш-ЛТО». Із листопада 2019 р. в. о. директора «Електроважмашу» є Віктор Бусько, депутат Запорізької облради від «Опозиційного блоку» та екс-директор ПрАТ «Запоріжвогнетрив» Ріната Ахметова.

Після виходу розслідування програми «Схеми» про контракти заводу «ATG Overseas Ltd» змінила назву на «Industrial Fields Limited». Тоді ж, у 2015 р., директором став Тоні Петров Алексієв (Toni Petrov Aleksiev) із Болгарії 1966 р. нар. Він очолював московське представництво АО «Динамо» АО Болгарія, якого наразі немає в російському реєстрі юросіб. Однак неподалік досі прописане ТОВ «Динамо Групп» Ольги Алексієвої.

Із квітня 2016 р. власником більше 75% «Industrial Fields Limited» значиться росіянка Жанна Колеснікова 1967 р. н. із Казахстану.