Укравтодорівці поскаржились правоохоронцям на «корупційні ризики» голови Укравтодору
02.06.2020   //  

24-го квітня Комісія з оцінки корупційних ризиків Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області визнала дії очільника Укравтодору Олександра Кубракова такими, що містять «корупційні ризики».  Про це стало відомо з протоколу засідання членів комісії з оцінки корупційних ризиків кіровоградського САД, який є у розпорядженні «Наших грошей».

Згідно протоколу, під час засідання комісії з оцінки корупційних ризиків її члени  звернулись з проханням до уряду, президента та міністра внутрішніх справ вжити невідкладних заходів для припинення порушення законодавства України.

У протоколі повідомляється, що очільник Укравтодору Олександр Кубраков призначив нового очільника Служби автомобільних доріг у Кіровоградській області – Ігоря Вишневського,  який у першу ж ніч після свого призначення зайшов у систему «Прозоро» від імені тендерного комітету Служби, та фізично скасував всі торги по поточному середньому ремонту дороги Н-23 без наявності рішення тендерного комітету. А потім призначив нові процедури.

Наступного ж дня, під час свого звіту, Олександр Кубраков повідомив, що на тендери по ремонту доріг у Кіровоградській області проектно-кошторисна документація ще не готова, а згодом проінформував, що тендери оголошені наново  через «відмову Укравтодору від практики  оголошувати торги на маленькі ділянки». При тому, що згідно законодавства Укравтодор не може впливати на проведення тендерів обласними службами автодоріг.

В результаті, замість 15 тендерів окремим ділянками, було оголошено три великі тендери. При тому, що ці 15 ремонтів  окремим ділянками були прямо передбачені постановою Кабінету міністрів України, а от їх об’єднання суперечить урядовому рішенню.

Також при переоголошенні тендерів змінилась відповідальність за невиконання контрактів, якщо до цього підрядник був зобов’язаний повернути 100% вартості робіт за умови порушень умов договору, то тепер усього лише 0,05%. Тобто підрядник у випадку зриву ремонту з його вини компенсуватиме державі у 2 тисячі разів меншу суму, ніж передбачалось з початку.

До участі у невеликих тендерах по критеріям тендерної документації проходила велика кількість компаній, а в нових – Служба автодоріг у Кіровоградській області прописала дискримінаційну заточку, згідно якої фірма має надати копії аналогічних договорів виконаних на 85% в останні п’ять років, по основним видам робіт у кількості 100% від об’ємів послуг, які розігруються на торгах. Тож в результаті укрупнення, прийняти участь в аукціоні зможе обмежена кількість учасників, які назбирали за попередні роки роботи необхідний досвід, всі з яких входять у топ-підрядники Укравтодору за минулі роки.

Перелічені вище факти працівники кіровоградського САДу вважають «коригуванням торгів під свої учасників». Тож через це прохають урядовців втрутитись у ситуацію.

Раніше, ця ж комісія з оцінки корупційних ризиків зверталась до Зеленського через те, що новопризначений голова кіровоградського САДу Ігор Вишневський проводив численні непублічні зустрічі з потенційними підрядниками, а також видав наказ, згідно на роботу був прийняти екс-головний бухгалтер Служби, щодо якого нині проводиться службове розслідування про розтрату цінностей на мільярд гривень (Детальніше читайте тут).

Члени комісії  звернулись з проханням до уряду, президента та міністра внутрішніх справ вжити невідкладних заходів для припинення порушення законодавства України.

За повідомленням членів комісії, після того звернення, на них почався тиск. Зокрема, очільник САД у Кіровоградській області Ігор Вишневський повідомив членам комісії, що проти них ведуться оперативно-розшукові дії, а також заведені кримінальні справи. Крім того повідомив, що за найменшу провинність вони будуть звільнені зі Служби.

Нагадаємо, раніше очільник Укравтодору Олександр Кубраков заявив, що не буде розслідувати щодо дій новопризначеного очільника кіровоградської Служби автодоріг проводитись.