В АМКУ подали заяву про змову двох підприємств Укравтодору за узгоджені дії на торгах
21.05.2020   //  

Два державних підприємства «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» та «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна»  вчинили антиконкурентні узгоджені дії на тендері, щодо контролю якості доріг на суму  71,97 мільйонів гривень. Правопорушення стосується спотворення результатів тендеру. Відповідну заяву з доказами подали до  Антимонопольного комітету України засновники платформи «Ліга антитрасту» – ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів». 18 червня голова Комітету Юрій Терентьєв повідомив про початок дослідження Північним МТВ АМКУ.

З заяви громадської організації відомо, що компанії узгоджували  свої тендерні пропозицій та стратегію поведінки під час торгів, що призвело до спотворення результатів тендеру. Зокрема, експерти організації виявили, що два ДП були єдиними учасниками аукціону та взагалі не конкурували між собою. А до проведення тендеру активно залучали один одного на субпідряд та мали сталі господарські стосунки.

На узгодженість дій вказувало те, що компанії в один день з різницею в декілька годин завантажили свої тендерні пропозиції до електронної системи “Прозоро”, а також  спільно готували документи тендерних пропозицій з використанням одного програмного забезпечення одного виробника з застосуванням однієї і тієї ж версії PDF. До прикладу, «Довідка про субпідрядників» поданих у складі тендерних пропозицій в обох компаніях були створені у версії  PDF-1.7, HP Scan Extended Application, в один і той самий день з різницею у сім хвилин. Те саме стосувалось і інших документів, які були надані підприємствами для участі у торгах. Це може свідчити про те, що документи готувались однією групою осіб, на одній і ті й же комп’ютерній техніці.

Про узгодженість дій свідчить і те, що під час етапів аукціону  ДП «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості» та ДП «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна»  не здійснювали жодного зниження цінових пропозицій, а різниця між їх первинними пропозиціями практично не відрізнялась. При тому, така поведінка фірм на торгах помічена не вперше. Раніше, компанії вже приймали участь у закупівлях вдвох, при тому також не торгувались між собою.

Також експерти виявили сталі господарські відносини між компаніями:

між парою  укладено 11 договорів про надання послуг на загальну суму 3,05 мільйона гривень.

Крім того, засновником обох підприємств є Державне агентство автомобільних доріг України, що дає підстави стверджувати про обізнаність підприємств щодо діяльності один одного, та можливість доступу до інформації під час підготовки пропозицій для участі в торгах та відсутність між ними змагальності.

Від «Наших грошей»:

Згідно закону «Про публічні закупівлі» особи з одним засновником, який контролює їх господарську діяльність, є пов’язаними особами, що  виключає можливість існування між підприємствами під час участі в процедурах закупівлі  конкуренції, як основного принципу публічних закупівель.