АМКУ після публікації «НГ. Львів» оштрафував ФОПів за змову на закупівлі риби дитсадкам
21.05.2020   //  

Львівське обласне тервідділення Антимонопольного комітету України 14 травня за узгоджену поведінку на торгах оштрафувало приватних підприємиць Надію Мандзін та Ольгу Демкович на загальну суму 62 тис грн.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів», відповідне  рішення оприлюднили на сайті АМКУ 18 травня.

Надія Мандзін та Ольга Демкович отримали штраф за спотворення результатів минулорічного тендеру відділу освіти Сихівського та Личаківського районів Львівської міськради на закупівлю риби для дитячих садочків. Сума договору становила 1,49 млн грн.

На загаданому тендері учасники не торгувалися, , а пропозиція Демкович була дешевшою майже на півмільйона – 1,08 млн грн. Однак згодом Ольга Демкович відмовилась від підписання договору, і таким чином замовлення отримала Надія Мандзін із пропозицією, що дорівнювала очікуваній вартості.

Про пов’язаність учасників свідчив також той факт, що вони довідки з аналогічними помилками, хоча замовник вимагав їх у довільній формі.

Після оприлюднення цієї інформації «Наші гроші. Львів» юристи проекту «Тисни» (Bihus.info) направили скаргу в АМКУ.

Антимонопольний комітет підтвердив наявні докази, а також зазначив, що обидві підприємниці користувались однією IP-адресою для оплати участі в закупівлі та завантаження документів, а також використовували спільний номер телефону.

Надія Мандзін одружена з Миколою Мандзіном, який також фігурував у публікаціях «Наші гроші. Львів». Миколу Мандзіна АМКУ комітет оштрафував ще у  2016 році, щоправда, лише на 500 грн. Він спотворив результати тендеру відділу освіти Сихівської районної адміністрації.

Окрім штрафу, рішення Антимонопольного комітету не дозволить учасникам перемагати у відкритих торгах протягом наступних трьох років.