Суд звільнив від кримінальної відповідальності екс-замголови ОДА, який проґавив 50 мільйонів орендної плати
19.05.2020   //  

Печерський райсуд Києва звільнив від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності екс-чиновника Київської ОДА Олександра Покотила, через службову недбалість якого КП «Київська обласна сільськогосподарська брокерсько-комерційна фірма «Обрій» не сплатило 50,22 млн грн. за оренду адмінбудівлі площею у 1,9 тис кв м. Про це свідчить рішення суду від 27 квітня.

З 1999 р. Покотило працював першим заступником начальника управління агропромислового комплексу Київської облдержадміністрації, у 2006 р. очолив управління, у 2010 встиг попрацювати першим заступником голови Київської ОДА, потів повернувся на попередню посаду начальника управління агропромислового комплексу ОДА, а у кінці 2011 р. його було звільнено з роботи в ОДА.

Суд встановив, що в 2000 р. управління агропромислового комплексу ОДА в особі Покотила та КП «Обрій» уклали договір оренди, згідно з яким комунальному підприємству надано в оренду адміністративну будівлю площею 1900 кв м. Вартість переданого майна склала 10,9 млн грн., а орендна плата була встановлена у розмірі 5 % від балансової вартості переданих основних фондів, що щомісячно складало 42 тис грн.

У 2009 р. ГУ агропромислового комплексу ОДА та КП «Обрій» уклали додаткову угоду, згідно з якою було змінено розмір оренди і встановлено прирівняну до бюджетних установ оренду у розмірі 1,2 грн., у тому числі ПДВ 0,2 грн.

Прокуратура встановила, що для укладення договору оренди управлінню необхідно було отримати дозвіл від Фонду держмайна. Водночас, такий дозвіл не надавався. Крім того, у управління ОДА були відсутні повноваження, щоб виступати орендодавцем адмінбудівлі площею 1900 кв м.

Також з’ясувалося, що частина коштів від оренди мала б потрапляти до держбюджету, але такий пункт в договорі оренди взагалі не передбачався. Окрім цього, згідно з постановою Кабміну, з кінця 2006 КП «Обрій» мало платити орендну ставку не 5%, а 30%, а з 2011 – 40%.

За даними прокуратури, орендна плата у розмірі 1 грн. встановлювалася лише для бюджетних установ, і така сума оренди Кабміном не передбачалася для КП «Обрій».

Крім того, правоохоронці знайшли порушення під час передачі КП «Обрій» орендованих площ в суборенду, яке мало б узгоджуватися з орендодавцем, але і цього не було зроблено.

Згідно з висновком судово-економічної експертизи від 20.09.2019, розмір матеріальної шкоди (збитків) від несплати коштів КП «Київська обласна сільськогосподарська брокерсько-комерційна фірма «Обрій» по договору оренди у період з 2000 по 2011 рр. склав 50,22 млн грн.

На думку прокуратури, Покотило вчинив службову недбалість, тобто неналежно виконував свої обов`язки через несумлінне ставлення до них, не вжив всіх передбачених законодавством заходів щодо приведення договору оренди у відповідність.

До ЄРДР кримінальне провадження внесли 16.12.2019, у січні 2020 Покотило повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

У суді прокурор звернувся до суду із клопотанням про звільнення Покотила від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, посилаючись на те, що винуватість колишнього чиновника підтверджується зібраними доказами, проте з моменту вчинення кримінального правопорушення пройшло більше 5 років. Суд задовольнив клопотання і закрив кримінальне провадження.

КП Київської облради «Київська обласна сільськогосподарська брокерсько-комерційна фірма «Обрій», яке зареєстроване в с. Петрівське Києво-Святошинського району, було створено у 1998 р. Основний вид діяльності – надання в оренду нерухоме майно з метою одержання прибутку. Тобто керівництво підприємства зобов’язане було дбати про наповнення бюджету області.

З 1998 р. по 2013 р. «Обрій» очолював Борис Беренштейн.

У 2017 р. під час перевірки, ініційованої облрадою, було встановлено, що «Обрій» не перераховує до бюджету Київської області частину коштів, отриманих від оренди майна, яке розташоване в Києві, вул. Голосіївська, 9. Зокрема, мова йшла про недоотримання у 2016-2017 рр. 1,01 млн грн.

Тоді ж з’ясували, що деякі підприємці орендували нежитлові приміщення за цією адресою взагалі без оформлення відповідних угод. Окрім цього було виявлено фактичні розбіжності у площі приміщень, які зафіксовані в угодах про оренду, і реальними, якими користувалися.

Олександр Покотило наразі є фізичною особою-підприємцем.