Крук: неухвалення змін до закону про ВАКС призведе до збільшення строків розгляду справ по топ-корупції
18.05.2020   //  

Заступник голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук вважає, що  ухвалення проекту внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» № 3348, який збільшує строк перебування слідчими суддями, безумовно сприятиме дотримання розумних строків розгляду кримінальних проваджень. Про це він розповів у коментарі «Нашим грошам».

Євген Крук нагадав, що 7 травня минулого року обрали перших шість слідчих суддів ВАКС. Та вже у вересні у зв’язку із великою завантаженістю – розглядається до 100 клопотань, скарг на день – кількість слідчих суддів довелося збільшити з 6 до 9.

Відповідно до нинішньої редакції закону «Про Вищий антикорупційний суд» слідчі судді ВАКС мають змінюватися щороку. При цьому слідчий суддя не може переобиратися щонайменше два роки поспіль. Водночас, як наголосив Крук, така редакція закону «Про Вищий антикорупційний суд» відрізняється від положень ст. 21 «Про судоустрій і статус суддів», де зазначено, що слідчі судді (суддя) місцевих судів обираються на строк не більше трьох років і можуть бути переобрані повторно.

Таку ж норму пропонується встановити законопроектом № 3348 для ВАКС. На думку Крука, у випадку не ухвалення такого законопроекту з вересня цього року розгляд справ Вищого антикорупційного суду буде значно ускладненим.

«Існує ситуація, що вже з вересня може бути не те, щоб заблокована робота суду, а, я б сказав би, буде значно важче працювати», – зазначив Крук. Він пояснює, що нові слідчі судді будуть призначатися з числа суддів, які вже розглядають справи по суті. Кожний суддя вже бере участь в 30-40 справах. «А справи об’ємні, по 200-300 томів, кілька сотень годин прослуховування негласних слідчих розшукових дій», – зауважив заступник голови суду.

Розгляд усіх цих справ почне гальмуватися з об’єктивних причин, оскільки «розгляд справ слідчими суддями мають певного роду пріоритет перед розглядом справ по суті». Законом «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що слідчий суддя не звільняється від виконання обов’язків судді першої інстанції, проте здійснення ним повноважень із судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні враховується при розподілі судових справ та має пріоритетне значення. «Суддя спочатку розглядає питання як слідчий суддя (наприклад, про арешт майна або взяття особи під варту), а розгляд справ по суті відкладає», – пояснює Крук.

Крім того, не виключена ситуація, що після зміни слідчих суддів на тих суддів, які зараз виконують ці функції, нові справи розподіляться не скоро, адже відповідно до ч. 1 ст. 376 КПК України суддя, який брав участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування, не має права брати участі у цьому ж провадженні в суді першої, апеляційної і касаційної інстанцій.

«Певен, що судді ВАКС справляться з будь-яким навантаженням. Але потенційно все це уповільнить розгляд справ по суті та не сприятиме дотримання розумних строків розгляду кримінальних проваджень», – резюмував Крук.

Нагадаємо, законопроектом № 3348 від 16.04.2020 пропонується збільшити строк обрання слідчих суддів Вищого антикорупційного суду з 1 року без права переобрання два роки поспіль до 3 років з правом бути переобраним повторно.

На сьогодні у ВАКС працюють 9 слідчих суддів та 18 суддів у складі шести колегій. І вже восени цього року 9 діючих слідчих суддів необхідно замінити новими.