Тендерна гарантія: підрядник VS замовник
17.05.2020   //  

Тендерне забезпечення – це гарантія для замовника на те, що учасник виконає свої зобов’язання та не відмовиться від підписання чи виконання договору. Тож замовник має встановити тендерне забезпечення на підряди аби учасник не міг зірвати торги. Забезпечення тендерної пропозиції не може перевищувати 0,5% від очікуваної вартості при закупівлі робіт та 3% якщо закуповуються товари чи послуги.

Забезпечення тендерної пропозиції повертається учаснику протягом п’яти банківських днів з дня настання підстави для повернення забезпечення тендерної пропозиції в разі:

  1. закінчення строку дії забезпечення тендерної пропозиції зазначеного в тендерній документації;
  2. укладання договору про закупівлю з учасником, який став переможцем тендеру;
  3. відкликання тендерної пропозиції до закінчення строку її подання;
  4. завершення процедури закупівлі в разі не укладання договору про закупівлю із жодним з учасників, які подали тендерні пропозиції.

Комісія за видачу гарантії складає 1-2% від суми гарантії, яка надається учасником під час участі у закупівлі. Грошове покриття передбачає перерахування грошових коштів із поточного рахунку учасника тендеру на рахунок покриття за банківською гарантією. При цьому забороняється надання гарантій на умовах перерахування грошових коштів на депозитний рахунок. Грошове покриття не може виступати забезпеченням за будь-якими іншими фінансовими зобов’язаннями. Тобто кошти не можна покласти на депозитний рахунок. Середній термін, на який видана тендерна гарантія складає 60 днів.

При чому  забезпечення тендерної пропозиції не повертається, якщо:

  1. переможець не надав забезпечення виконання договору про закупівлю після отримання повідомлення про намір укласти договір;
  2. відкликання тендерної пропозиції постачальником після закінчення строку її подання, але до того, як сплинув термін, протягом якого тендерні пропозиції вважаються дійсними;
  3. не підписання постачальником, який став переможцем процедури тендеру, договору про закупівлі.

Президент Всеукраїнської дорожньої асоціації Артем Гриненко

«Для учасників це є чималим фінансовим обтяженням, оскільки за умови, якщо суму тендерного забезпечення він сплатить з власних коштів компанії, які передбачені на закупівлю матеріалів, йому необхідно буде брати кредит або овердрафт в банку на аналогічну суму для виконання робіт. Якщо компанія буде приймати участь у декількох тендерах, то сума відсотків за запозиченням може скласти велику цифру. При тому, що участь зовсім не гарантує перемогу.

До прикладу, беремо тендер на середній ремонт автодороги М-21, де очікувана вартість закупівлі складає 155,50 мільйонів гривень, а забезпечення пропозиції встановлено замовником у 3% від вартості. Термін тендерного забезпечення вказаний – півроку. Сума гарантії виходить у цьому конкретному тендері – 4,67 мільйона гривень. Якщо взяти цю суму в кредит під 18,8%, то за 1 місяць користування коштами підрядник заплатить 72, 93 тисячі гривень. Відповідно за півроку сума складе 437,57 тисяч гривень», – розповів президент Всеукраїнської дорожньої асоціації Артем Гриненко.

Натомість, у разі коли замовник встановлює у вимогах незначний відсоток від суми підряду, то ризикує тим, що учасник може зірвати тендер, відмовившись підписувати контракт, а отже й виконання робіт може відкладатися на невизначений час. Так, до прикладу, сталося у двох тендерах Служби автомобільних доріг у Сумській області, де перемогу в аукціоні отримав  консорціум «Мікстрансбуд», але компанія  відмовилась підписувати договір.

«Замовник і особисто чиновник не несуть жодної відповідальності і фінансових витрат у випадку, коли відміняє тендер, який виграв неугодний підрядник, а чесний підрядник, який відмовився вступати у змову із замовником, втрачає  власні кошти», – вказує Гриненко.

Валерія Іванова, «Наші гроші»