Контекст погроз Голика і Кубракова китайцям за житомирський провал
16.05.2020   //  

Автор публікації Валерія Іванова

14 травня очільник Укравтодору Олександр Кубраков поїхав перевіряти хід робіт по реконструкції дороги М-06 Київ-Чоп у Житомирській області, яка триває вже третій рік. Контракт вартістю 42 млн євро з китайською корпорацією «Сіногідро корпорейшн лімітед» на реконструкцію цієї дороги Укравтодор уклав ще у 2017 році. За рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку, компанія мала розширити до чотирьох смуг ділянку дороги, включеної до національного коридору Європа – Азія.

Але от вже 2020 рік, а підрядники все ще ремонтують, і не вкладаються у строки. І от голова Укравтодору приїхав інспектувати реконструкцію, а після дав досить жорсткий коментар:

«Ми робимо все, щоб підрядна організація в рамках спільного проєкту зі світовим банком могла зробити свою роботу вчасно. Але ми бачимо, що темпи зовсім не такі, як ми б хотіли. Я думаю, що тут питання репутації. За тим, як працює ця компанія, спостерігаємо ми всі. На кону, я думаю, репутація і всіх інших китайських компаній. Коли нам будуть говорити, що китайські компанії готові заходити, то ми, всі жителі України, будемо свою думку складати по тому, як буде реалізовано цей проєкт. Тому, я думаю, що тут на кону не тільки їх репутація, але й інших китайських компаній. Думаю, що вони це відчувають, розуміють».

Погрози підряднику одразу рознесли у соціальній мережі, з припискою накшталт «дивіться, які міжнародні компанії погані, а ви жалієтесь, що ми їх на ринок не допускаємо» перепостив Юрій Голік.

Юрій Голік після позбавлення посад радника прем’єр-міністра Гончарука та голови Укравтодору зараз не займає жодної  посади, але він більш ніж «активний» у темі дорожнього будівництва, і не тільки у Фейсбуці. Хто платить Юрію Голіку заробітну плату, чим насправді і на яких засадах він займається проектом «Велике будівництво» – офіційні дані відсутні.

Зате є офіційні дані про те, що «Сіногідро» напередодні заяви Кубракова зайняло принципову позицію щодо дискримінаційних вимог Укравтодору. Цієї весни Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області виставила на торги підряд очікуваною вартістю майже 2 мільярди гривень на ремонт 75 кілометрів дороги М-04. По цьому тендеру Укравтодор вкотре включив у тендерну документацію свій «фільтр» від небажаних учасників тендеру. Через цей фільтр на великі тендери проходять лише кілька компаній, що входять до  Національної Асоціація дорожників України. Докладніше про суть дискримінаційної заточки – тут.

Тож єдина можливість прийняти участь у тендері – оскаржити в Антимонопольному комітеті дискримінаційні вимоги. Що у квітні і зробила корпорація «Сіногідро корпорейшн лімітед», яка входить у рейтинг найбільших будівельних корпорацій Китаю.

У скарзі компанія зазначала, що має міжнародний багаторічний успішний досвід у будівництві автомобільних доріг, але ці контракти не потрапляють у часові рамки передбачені умовами документації. На вимогу підтвердження відповідного досвіду фірма планувала подати великі контракти на будівництво автомагістралей у Грузії та Таджикистані, але вони були виконані раніше зазначеного у документації терміну.

В результаті їй вдалось успішно оскаржити ці критерії, і за пару тижнів до погрожуючої промови Олександра Кубракова, Тендерна колегія АМКУ зобов’язада Дніпропетровську САД очистити тендерну документацію від дискримінаційних заточок. І тепер, якщо Укравтодор не придумає ще якусь хитрість для обмеження конкуренції, не залякає/підкупить (і ще безліч варіантів) інших учасників ринку, то можливо позмагатись за один з найжирніших лотів цього року у два мільярди прийде не 2-3 компанії, які домовляться між собою, як зазвичай, а організується здорова конкуренція.

Блог від: Валерія Іванова