«Автомагістраль-Південь» і «Автострада» отримають найбільші передоплати по наказу Кубракова (документ)
15.05.2020   //  

5 травня голова Державного агентства автомобільних доріг Олександр Кубраков видав наказ про попередню оплату підрядникам при закупівлях службами автомобільних доріг в областях послуг з будівництва/ реконструкції/ ремонту автодоріг державного значення. Попередня оплата буде здійснюватись з запозичень на суму 19 млрд грн, залучених Укравтодором під державні гарантії у 2020 році.

У постанові Уряду №254 від 1 квітня затверджено конкретний перелік об’єктів, які будуть фінансуватись за рахунок залучених під держгарантії коштів. А п’ятого травня голова Укравтодору підписав наказ, згідно якого певні компанії отримають аванс на проведення робіт, замовником яких є обласні Служби автодоріг. Попередню оплату з запозичених коштів отримають ті компанії, які виконують роботи на об’єктах, які включені у список фінансування залученими кредитними коштами, на строк не більше трьох місяців в межах поточного бюджетного періоду у розмірі до 30%.

Але, для певних компаній встановлені особливі умови отримання авансу за виконання робіт.

Згідно нового наказу Олександра Кубракова, попередня оплата за послуги ще до їх фактичного виконання фірмам-підрядникам буде здійснюватись  на строк до 18 місяців у розмірі 60% від річного обсягу робіт для закупівлі матеріалів, конструкцій, виробів для будівництва великих мостів.

У переліку, який затверджено постановою Уряду є лише чотири мости, які будуть будувати або реконструювати:

  • будівництво мосту через річку Сула у Полтавській області, яке виконує «Шляхове будівництво «Альтком» за договором на суму 33,34 мільйони гривень;
  • будівництво моста через річку Прут у Чернівецькій області очікуваною вартістю 296,79 млн гривень, де ще триває розгляд пропозицій;
  • мостовий перехід на дорозі Н-10 Стрий-Мамалига в Івано-франківській області, який буде будувати ТОВ «ПБС» за 74,86 мільйонів гривень;
  • реконструкція мосту через річку Псел у Полтавській області, де ще не оголосили торги.

У постанові Укравтодору зазначено, що за кошт запозичень залучених під держгарантії попередню оплату на строк до 9 місяців у розмірі 100% перерахують компаніям, які ремонтують дорогу Н-08 Бориспіль-Маріуполь. У переліку постанови Кабінету міністрів, є три окремих ділянки цієї дороги у Черкаській області. Дві з них ремонтує ТОВ «Спільне україно-німецьке підприємство «Автострада» за 607,75 та 403,50 мільйонів гривень. На третю ділянку торги ще тривають.

Укравтодор попередньо перерахує 50% вартості робіт на об’єктах реконструкції, які увійшли до державного інвестиційного проекту «Покращення стану доріг у Львівській області» та у список Уряду. Серед переліку таких об’єктів є реконструкція ділянки дороги Т-14-25, яку виконує «Автомагістраль-Південь» за 175,08 мільйонів гривень.

Попередню оплату на строк не більше трьох місяців на 30% від річної вартості профінансують  і капітальне будівництво доріг у Львівській області. Під цей перелік підпадають дві дороги, які є у затвердженому списку до фінансування на основі запозичених коштів Укравтодору. Це автодорога загального користування державного значення Т-14-25 Миколаїв – Бібрка, ремонт якої виконує «Автомагістраль-Південь» за 673,91 млн гривень, та  автодорога  Т-14-16 Львів – Пустомити – Меденич, яку ремонтує компанія «Онур конструкціон інтернешнл» за 376,11 мільйонів гривень.

В результаті, найбільші передоплати отримають «Автострада» (по контрактам щонайменше на 1011,25 млн грн), «Автомагістраль-Південь» (848,99 млн грн), та «Онур» (376,11 млн грн). Вони входять у Національну асоціацію дорожників України, яку очолює Тарас Сиротинський – позаштатний радник прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Саме учасники цієї асоціації  третій рік поспіль забирають найбільш прибуткові підряди Укравтодору по всій Україні.

Валерія Іванова, «Наші гроші»