«Антонов» за 6 мільйонів євро застрахувався в єдиного учасника на 7,5 мільярда євро
15.05.2020   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 16 березня уклало угоду з ПрАТ «Страхова компанія «Арсенал Страхування» про послуги з обов’язкового авіаційного страхування цивільної авіації вартістю 5,96 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Строком на рік застрахували майнові інтереси ДП «Антонов», що не суперечать закону і пов’язані з відшкодуванням шкоди, заподіяної третім особам, пасажирам, багажу і пошті.

Йдеться про 12 літаків комерційного парку і 4 літаки експериментального парку, а також – у випадку страхування екіпажу та іншого авіаційного персоналу – літаки Ан третіх осіб.

Загальна страхова сума складає понад 7,5 млрд євро. Франшиза стосовно відповідальності перед пасажирами за багаж і поклажу становить еквівалент 1 100 євро, відповідальності за вантаж – еквівалент 8 800 євро на дату виплати на кожну претензію по кожному випадку.

Не менше 99% загальної страхової суми повинно бути перестраховано на міжнародному страховому ринку, а саме – у компанії «United Insurance Brockerd Limited» («UIB», Велика Британія), яка діє в Україні через представництво «Юнайтед Іншуренс Броукерз Лімітед».

Вартість договору на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 6,35 млн євро.

Закупівлю провели за спрощеною/допороговою процедурою, оскільки ДП «Антонов» не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі». Аукціон не відбувся, бо на нього прийшов лише «Арсенал Страхування», який через це отримав підряд без конкуренції.

Раніше ПрАТ «Страхова компанія «Бусін» скаржилось замовнику на вимогу про розмір гарантійного фонду не менше 100 млн грн., через яку не може взяти участь у тендері.

Однак замовник відповів, що закуповує послуги на 6 млн євро з максимальним лімітом відповідальності страховика у понад 7,5 млрд євро, тому страховик має бути доброчесним і фінансово стійким. Конкурсна документація передбачає перестрахування не менше 99% загальної страхової суми у компанії-брокера ринку Ллойдс із мінімальним міжнародним рейтингом А-, А, А+. Як стверджує замовник, вимогу щодо наявності гарантійного фонду не менше 100 млн грн. встановили для забезпечення якісного страхового покриття та відносно 1% страхових ризиків, що потенційно залишаться застрахованими в Україні.

Також замовник зазначив, що внаслідок переходу контролю за діяльністю страховиків від Нацкомфінпослуг до НБУ та планового посилення нормативних вимог до страховиків існує ризик значного скорочення кількості страховиків в Україні, тобто їхніх ліквідацій.

Акціонерами «Арсенал Страхування» є ТОВ «Бізнес – Ескорт» Максима Туза, Сергій Авдєєв, Геннадій Молдавський, Тетяна Данилова, Олександр Солоп і Анатолій Солоп.