«Євродор» розіграв в картелем 91 мільйон на дорогу до Кароліно-Бугаза
14.05.2020   //  

8 травня Служба автомобільних доріг в Одеській області уклала два договори на поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Т-16-47 Кароліно-Бугаз – Санжійка з компанією «Евродор» загальною вартістю 91,04 мільйони гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Єдиним конкурентом компанії на торгах була фірма «Автомагістраль-Південь», яка знизала свою вартість в обох випадках не більше ніж на 3%. І вже на першому раунді аукціону фірми перестали торгуватись.

Компанія «Євродор» з 2017-го року виграла в одеської Служби автодоріг підряди на 1,18 мільярдів гривень. Ще 598,41 мільйонів гривень компанія виграла в управління ЖКГ Ізмаїльської міської ради. ТОВ «Евродор» належить Наталії та Геворгу Авєтісянам. Батько Геворга Авєтісяна Артак Авєтісян був депутатом Ізмаїльської райради від Партії регіонів.

«Автомагістраль-Південь» займає друге місце серед найбільш успішних підрядників Служби автодоріг в Одеській області, компанія підписала з нею 35 контрактів на загальну суму 1,54 мільярда гривень.

В обох закупівлях скаргу на дискримінаційні вимоги у тендерній документації подала ТОВ «Миколаївбудцентр». Зокрема, компанія оскаржувала тендерну вимогу щодо надання відгуку за аналогічним договором від генерального замовника, тобто балансоутримувача дороги.

Компанія планувала надати відгук від компанії у якої вона виконувала субпідрядні роботи, а от вимога  отримати відгук безпосередньо від регіональної Служби Укравтодору, на думку компанії, є дискримінаційною. Скаржник зазначив, що замовник і субпідрядник, згідно цивільного кодексу,  не мають права пред’являти один одному вимоги, пов’язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором. Тож субпідрядник не завжди може отримати позитивний відгук від  балансоутримувача, бо він не має з ним трудових відносин, і відповідно не контролює його роботу.  Але в обох випадках компанія відкликала скарги ще до початку їх розгляду у Антимонопольному комітеті. Фірма зазначала, що втратила  інтерес до предмету оскарження.

Засновниками ТОВ «Автомагістраль-Південь» є одесити Олег Наливанний і Валерій Коротков. Бізнесмен Олександр Бойко є власником фірми «Шляховик-97», яка поставляє більшість будівельних матеріалів для «Автомагістралі-Південь».