«Мікстрансбуд» відмовився від 353 мільйонів на користь «Автомагістралі-Південь» і має заплатити за відмову всього 1,8 мільйона
13.05.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Сумській області переобрала переможця тендерів на ремонт двох автодоріг і оголосила про намір укласти угоди з ТОВ «Автомагістраль-Південь»  на загальну суму 353,00 мільйони гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Мова йде про тендер на поточний середній ремонт автомобільних  дороги державного значення Р-65 КПП «Миколаївка» – КПП «Катеринівка», та

Т-19-12 Шостка – Ямпіль.

У двох цих торгах перемогу отримав «Консорціум «Мікстрансбуд», запропонувавши ціну відповідно на 12% і 19% менше від очікуваної ціни.

Однак після аукціонів «компанія відмовилась від підписання договору», повідомив замовник. З яких причин компанія відмовилась від двох договорів на загальну суму 353,00 мільйони гривень – невідомо. Відтак замовник оголосив намір підписати угоди з ТОВ «Автомагістраль-Південь», яке активно торгувалось на аукціонах і програло «Мікстрансбуду» в обох випадках з різницею всього в 1 гривню.

В обох тендерах САД встановила тендерне забезпечення у розмірі всього 0,5% від очікуваної вартості. Таким чином «Мікстрансбуд», відмовившись від укладення угод, має сплатити замовнику 1,77 млн грн. Разом з тим, згідно закону замовник має право встановлювати тендерне забезпечення до 5%. Тобто у разі встановлення повного розміру гарантії «Мікстрансбуд» заплатив би майже 18 млн грн. Така сума є надійнішим запобіжником від відмови від укладення угоди і відповідно замовник був би захищений від подібних ситуацій.

Нагадаємо, цього року Служба автомобільних доріг у Сумській області оголосила десять тендерів на ремонт десяти трас державного значення загальною очікуваною вартістю у 2,96 мільярди гривень. В результаті, одразу п’ять перемог отримав консорціум «Мікстрансбуд», через організовану конкуренцію вартість пропозиції від очікуваної вартості по різним торгам впала  від 12 до 19%. Це дозволило зекономити на торгах більше 243,30 млн гривень.

Але після отриманих перемог Укравтодор скасував два тендери, де перемогу отримав консорціум  «у зв’язку з відсутністю подальшої потреби в закупівлі послуг». Ще від двох контрактів «Мікстрасбуд» відмовився. Тож майже з трьох мільярдів, які виділялись на ремонт доріг Сумщини одна компанія «Автомагістраль-Південь» забрала собі щонайменше 60% всіх бюджетних грошей. Інші торги скасували, і лише два контракти підписали з іншими фірмами.

Нагадаємо, аби не допустити «Мікстрансбуд» на тендери «Автомагістраль-Південь» поскаржилась в АМКУ, що консорціум підтвердив наявність більшого досвіду ремонту доріг, ніж того вимагав замовник. Якщо Сумська САД вимагала наявності виконання аналогічних робіт по договорам з «Укравтодором» лише за 2 роки, то консорціум надав документи про договори за 3 роки. Однак в АМКУ відмовились задовольняти цю скаргу.

«Автомагістраль-Південь» є абсолютним лідером серед підрядників Укравтодору, за минулі два роки фірма забрала підрядів на 16,27 млрд гривень. Компанія є монополістом і по ремонту доріг конкретно у Сумській області, за той же період Сумський САД віддав їй понад 70% всіх підрядів на 1,90 млрд грн.

Консорціум «Мікстрансбуд» належить вінницьким бізнесменам Андрію Калінському  і Альоні Філіній.