«Укртрансгаз» сплатить «прокладці» часів Януковича 40 мільйонів за мировою угодою
12.05.2020   //  

Господарський суд Київської області затвердив мирову угоду, за якою АТ «Укртрансгаз» має сплатити ТОВ «Промінвеставтоматика» 40,12 млн грн. боргу. Прокуратура Київської області оскаржила це рішення в апеляцію. Про це стало відомо із судового реєстру.

У 2015 року «Промінвеставтоматика» подала позов проти «Укртрансгазу» в особі філії «Укргазенергосервіс» про стягнення 96,11 млн грн. боргу, 21,30 млн грн. інфляційних втрат і 3,84 млн грн. річних. Йшлося про укладений після торгів договір про закупівлю запчастин до газоперекачувальних агрегатів ГТК-10І і ГТК-25І від 27 грудня 2012 року.

Однак невдовзі провадження за позовом фірми зупинили, оскільки прокуратура Київської області витребувала собі матеріали справи. Ще з 2014 року прокуратура вела кримінальне провадження за фактами можливого розкрадання державних коштів службовими особами «Укртрансгазу». Слідство вважало, що запчастини у «Промінвеставтоматики» замовили за завищеними цінами. За специфікацією, їхнім виробником була компанія «Tyrbine Services Ltd» (США). Проте, за даними Міністерства доходів і зборів, такі запчастини на території України не розмитнювались та державний кордон в пунктах пропуску не перетинали.

У судовому реєстрі найсвіжіші ухвали по цій кримінальній справі за лютий і квітень 2019 року стосуються скарг від представника «Укртрансгазу» на бездіяльність прокуратури.

Наприкінці 2019 року прокуратура Київської області повернула матеріали цієї справи в Господарський суд Київської області, тож він поновив провадження. Тоді ж сторони попросили суд затвердити мирову угоду, яку вони уклали ще 13 червня 2019 року.

За умовами мирової угоди, «Укртрансгаз» сплачує «Промінвеставтоматика» 40,12 млн грн. основного боргу, а та не вимагає сплатити решту боргу, інфляційні втрати і річні.

Господарський суд Київської області затвердив мирову угоду та закрив провадження в січні 2020 року. Але прокуратура Київської області не погодилась із рішенням суду та подала апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду. Розгляд скарги мав відбутися 24 березня, проте через карантин його перенесли на 19 травня.

Нагадаємо, у 2010-2013 роках тендери «Укртрансгазу» щодо обладнання і ремонтів часто вигравали чотири донецькі фірми – «Промінвеставтоматика», ТОВ «Турботрейд», ТОВ «Укртурборемонт» і ТОВ «Турболінкс». Усього «Укртрансгаз» сплатив їм 2,5 млрд грн.

Журналістське розслідування показало, що засновники підприємств були і залишалися на той час підставні особи, близько знайомі один з одним. Гроші за запчастини передавалися по ланцюжку «транзитних» фірм, які також використовувались групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, друга покійного молодшого сина екс-президента України Віктора Януковича. Нині Циплаков переховується в Росії.

Нині «Промінвеставтоматику» записано на офшор «Комфорд Лімітед» із Сейшелів, а її директором є Кайумба Ноласкес Манде із Конго, який керує цілою купою інших юросіб.

Нагадаємо, днями «Укртрансгаз» замовив компанії «KTS Engineering s.r.o.» (Словаччина) італійські запчастини до вищезгаданих агрегатів ГТК-10І і ГТК-25І. Причому ціни по однакових найменуваннях були нижчі від цін «Промінвеставтоматики» у 2012 році.