Кононенко через суд змусив Київраду зменшити плату за землю для своєї тенісної академії
12.05.2020   //  

Суд вніс зміни до договору оренди ділянки між Київрадою і ТОВ «Міжнародна тенісна академія», зменшивши розмір річної орендної плати з 963 тис грн до 32 тис грн. Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 28 квітня.

Київрада і «Міжнародна тенісна академія» уклали договір оренди ділянки площею 2,68 га на вул. Міська, 9 в Оболонському районі столиці 29 вересня 2016 року. Фірма отримала землю на 25 років для експлуатації та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу.

Розмір річної орендної плати у договорі встановили – 3% від нормативної грошової оцінки ділянки, що становила 32,11 млн грн, тобто 963 тис грн на рік.

Суд встановив, що 23.06.2011 Київрада прийняла рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів в м. Києві», відповідно до якого річна сума платежу з орендної плати для баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабміном, не може перевищувати 0,1% нормативної грошової оцінки.

24.10.2018 Кабмін затвердив цей перелік баз, до якого було включено комплекс «Міжнародної тенісної академії».

Фірма заявла в суді, що після цього звернулася до Київради з клопотанням зменшити орендну плату, але цього досі не зроблено.

У своєму запереченні проти позову компанії Київрада заявила, що на момент укладення договору не було передбачено нарахування орендної плати за ділянку у розмірі 0,1%. Крім того, у договорі закріплено, що розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київрадою. А таке рішення не приймалося.

Втім, суд дійшов висновку про наявність підстав про внесення змін до договору оренди відповідно до постанови Кабміну від 24.10.2018. 0,1% від нормативної грошової оцінки ділянки становить 32 тис грн.

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Міжнародна тенісна академія» через інвестфонди «Вік» та «Ківі» є Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер екс-президента Петра Порошенка, колишній перший заступник голови парламентської фракції партії «Блок Петра Порошенка».

У 2016 році програма Схеми повідомила, що на вказаній ділянці по вул. Міській, 9 у Пущі Водиці за інвестиційним договором фірма мала провести реконструкцію колишнього дитячого табору, збудувавши там дитячо-юнацьку спортивну школу. Натомість там з’явився приватний спортивний заклад із платними послугами.

У відповідь на це Ігор Кононеко заявив, що «Міжнародна тенісна академія» – це не елітний фітнес-клуб із басейнами і баром, а професійна спортивна база європейського рівня, і що цей проект неприбутковий.