Філатов роздав приватним фірмам 300 мільйонів на прибирання доріг, яке виконували комунальною технікою
11.05.2020   //  

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради на 312,00 млн грн. замовив ТОВ «Ла Страда» та ТОВ «Екологія-Д» послуги з утримання автошляхів міста, у тому числі мостів та шляхопроводів та ліквідації стихійних сміттєзвалищ, надаючи які використовувалася техніка КП «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів» («УРЕА»). Про це пише Ольга Юдіна у «БюроUA».

Взимку цього року після першого снігу, який у Дніпрі випав в лютому, прес-служба Дніпровської мерії постійно повідомляла про трудові подвиги комунальників у боротьбі зі стихією, про кількість задіяної в прибиранні снігу муніципальної техніки і обсязі витраченої антиожеледної суміші. І не повідомлялося про те, що виконувати всі ці роботи повинні були не комунальні, а приватні підприємства, в рамках двох підрядів на 312 млн грн.

Ще у листопаді 2019 р. Дніпровська мерія повідомила про готовність до прибирання снігу в зимовий період 134 одиницями муніципальної техніки.

Водночас, 20 і 29 листопада Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради оголосив два тендери на прибирання доріг та ліквідацію сміттєзвалищ. Перший тендер відбувся 9 січня 2020 р. Участь в тендері взяли «Ла Страда» та КП «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів» Дніпровського міськради. Підряд дістався приватнику. Сума договору, укладеного між Департаментом та «Ла Страда», склала 198,00 млн грн.

Другий тендер на прибирання доріг та вивезення звалищ Департамент провів 20 січня. Торги виграла «Екологія-Д», послуги з спаринг-партнерству якому робило все те ж «УРЕА». Договір між мерією і «Екологією-Д» був укладений на 114,00 млн грн.

«Ла Страда» (силами субпідрядника ТОВ «Профітек ЛТД») і «Екологія-Д» повинні були займатися прибиранням снігу та посипанням міських доріг. Закуповувати суміш повинен був підрядник. Місто суміш не купувало ні в поточному, ні в минулому році. Останній тендер КП «УРЕА» на закупівлю антиожеледної суміші датований груднем 2018 року.

Чистити і посипати дороги попередньо купленою сумішшю повинні були теж приватні підрядники. Але техніку і людей, згідно з офіційними заявами, дав місто. 5, 6, 7, 11 і 12 лютого на офіційному сайті Дніпровського міськради було розміщено вісім публікацій про муніципальному автотранспорті і співробітників КП, задіяних у прибиранні снігу та посипання доріг.

Заступник директора Департаменту благоустрою та інфраструктури Олексій Самілик повідомив, що з КП відповідного тендеру не проводили, і договір підряду з ним не підписували. За словами Самілика, підстав для укладення договору з «УРЕА», враховуючи наявність угод з «Екологією-Д» і «Ла Страда», у Департаменту не було. Тобто, прибирати повинен був приватник. Але прибирали комунальники.

КП «УРЕА» могло прибирати місто на підставі укладених угод субпідряду з переможцями тендерів, водночас «Екологія-Д» і «Ла Страда» в тендерній документації вказали інших субпідрядників.

«Ла Страда» на тендері заявляло про наявність 8 одиниць орендованій спецтехніки та 20 одиницях спецтехніки субпідрядника. «Екологія-Д» подавало довідку про наявність 38 автомобілів. Однак, обидва підрядника відзначили, що в разі потреби залучать додатковий транспорт, механізми та обладнання «в кількості, необхідній для якісного надання послуг». Журналісти дійшли висновку, що під додатковим транспортом приватники мали на увазі якраз муніципальну техніку. Таке припущення журналістів міськрада підтвердила лише через місяць.

Профільний Департамент та КП «УРЕА» спочатку запевнили, що співробітники і техніка «УРЕА» до ліквідації наслідків негоди не притягувалися, відповідні цивільно-правові угоди або розпорядження не укладалися і не видавалися.

Тим не менш, пізніше вони повідомили, що техніка комунального підприємства «УРЕА» виконувала послуги з снігоочищення і обробці антиожеледними сумішами під час снігопаду на підставі договорів оренди від 12 серпня 2019 р. і від 21 листопада 2019 р. Хто орендував техніку, не відповіли. «Але і без цього уточнення зрозуміло, що орендарем міг виступити тільки той, хто взявся чистити міські дороги. Або «Ла Страда», або «Екологія-Д», або хтось із їхніх субпідрядників», – пише видання.

Дніпровська «Ла Страда»  створена в липні 2019 р. Першозасновницею була тодішня директорка Тетяна Безугла. У грудні 2019 р. фірму переписали на Олену Мороз, а директором став Олександр Кіров. Невдовзі після цього «Ла Страда» вперше взяла участь у державному тендері.

Кіров раніше керував ТОВ «Пентагон-ЮА» і ТОВ «Ком+Транс», які також отримували дорожні підряди у Дніпрі та області. «Пентагон-ЮА» через ланцюжок пов’язана з колишнім віце-мером Дніпра та екс-начальником Департаменту комунального господарства і капітального будівництва Володимиром Лисим, а фірма «Ком+Транс» – із Геннадієм Корбаном, другом мера Дніпра Бориса Філатова.

Наразі директором «Ла Страда»  вказано Ігоря Мороза.

Створена в серпні 2018 році дніпровська «Екологія-Д» належить директору Віталію Коваленку з Кам’янського. Машини «Екології-Д» за невеликим винятком перебували у власності або ТОВ «АТЦ», або ТОВ «Криничанський асфальтобетонний комбінат», або ТОВ «Бромтерм», або інших фірм, пов’язаних з бізнесменами братами Володимиром та Леонідом Дубинськими.