Укравтодорівці без торгів злили картелівському «Ростдорстрою» «непередбачені» 157 мільйонів
08.05.2020   //  

Служба автодоріг у Полтавській області повідомила про намір укласти дві угоди з «Ростдорстрой» по переговорній процедурі у двох тендерах на загальну суму 157,13 мільйони гривень, про це повідомляється у системі «Прозоро».

Мова йде про тендер на поточний середній ремонт ділянки автодороги державного значення М-22 Полтава-Олександрія на 28,56 мільйонів, та будівництво шляхопроводу при реконструкції автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро-Решетилівка на 128,56 мільйонів гривень.

Аукціон у цих торгах не проводились попри те, що обидва вищезазначені тендери не входять до категорії допорогових закупівель. Закупівлю провели по переговорній процедурі через непередбачувані обставини, які потягли за собою додаткові обсяги робіт, що має виконати компанія, яка проводила попередній ремонт на об’єктах. На думку замовника, такі роботи технічно та економічно пов’язані з первинними договорами, що змушує Службу автодоріг не проводити аукціон на півтори сотні мільйонів бюджетних коштів, а просто віддати їх компанії «Ростдорстрой».

«Непередбачувані обставини» виникли одночасно на двох проектах, де проводить роботи «Ростдорстрой».

У випадку ремонту дороги М-22, причиною стали «непрогнозовані послабленням конструкцій дорожнього одягу від деформацій інтенсивного руху вантажних транспортних засобів,  в період підвищених літніх температур минулих років та інтенсивного весняного вологонакопичування». Що не могло бути враховано у початковому проекті для формування обґрунтованих показників. Тому замовник вирішив ще «додати» 28,56 млн грн до  первісного контракту на ремонт цієї ділянки вартістю 210,00 млн грн, який “Ростдорстрой” отримав ще у 2017 році.

А у випадку будівництва шляхопроводу при реконструкції дороги Н-31 непередбачуваною обставиною стали, раптово встановлені «місцеві умови проведення будівництва за фактичними даними польових та лабораторних досліджень фізико-механічних характеристик ґрунтового матеріалу, що використовується для влаштування верхнього робочого шару земляного полотна автомобільної дороги».

В обох випадках необхідність додаткових витрат по проекту підтвердила організація розробника проектно-кошторисної документації – «Мостопроект». Ця компанія здебільшого виграє тендери саме у Полтавської служби автодоріг на авторський нагляд за об’єктами будівництва, або коригування проектно-кошторисної документації.  Загалом компанія підписала з полтавським САДом 48 контрактів на 39,83 мільйони гривень. Компанія фігурує в одному кримінальному провадженні з компанією «Ростдорстрой». Розслідування проводиться за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів службовцями полтавської Служби автодоріг, виділених на капітальний ремонт мосту, який виконувала компанія «Ростдорстрой». Розробляла проектну документацію для цього об’єкту саме компанія «Мостопроект».

Фірма «Ростдорстрой» є фаворитом серед підрядників у Служби автомобільних доріг у Полтавській області, з якою служба підписала 48 договорів на загальну суму 3,71 мільярди гривень.

Бенефіціарами одеського «Ростдорстрою» через фірми «Оттема» (Угорщина) та «Мурфілд Індастріз Ел.Пі» (Кіпр) є Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова. Компанія є лідером з вигравання у дорожній підрядах не тільки у Полтавській області, а й по всій Україні. Фірма займає третє місце серед найбільш успішних підрядників Укравтодору, забравши у нього  6,3 мільярди гривень за попередні два роки.

«Науково-виробнича фірма «Мостпроект»« належить киянину  Дмитру Каплинському.