У Київраді під час карантину намагалися тихо передати у власність фірми Омельченка пам’ятку, що займає 1,4 гектари
08.05.2020   //  

Постійна комісія Київради з питань власності 5 травня провела засідання, на якому серед іншого збиралася проголосувати за передачу ТОВ «Фонд розвитку будівельних ініціатив» будинків та споруд дитячого санаторію «Салют», що розташовані на вул. Гоголівській, 26-28 у Києві. Про це свідчать дані офіційного сайту Київради та повідомлення депутата Київради Святослава Кутняка у Facebook.

5 травня члени комісії не підтримали вказаний проект рішення про передачу будівель «Фонду». Разом з тим цей проект не був відхилений, що дає змогу розглянути його повторно надалі.

У проекті рішення вказується, що передача фірмі будівель мала б відбутися на виконання умов інвестиційного договору від 25 жовтня 2007 року, відповідно до якого, як вказується, «Фонд розвитку будівельних ініціатив» здійснив покращення у санаторії «Ялинка» в Пущі Водиці на 35,38 млн грн та сплатив до столичного бюджету 11,39 млн грн як різницю вартості будинків санаторію «Салют» (суб’єкт оціночної діяльності порахував, що вони коштують 46,78 млн грн) та вартістю витрат на ремонт в Пущі. І тепер за вказаним інвестдоговором «Фонд» має отримати у власність будівлі санаторію «Салют».

На засіданні комісії 5 травня депутат Кутняк вказував на наявність офіційно проведеного аудиту у 2017 році, який виявив факти завищення вартості виконаних робіт в санаторії «Ялинка», виконання робіт «на папері», порушення термінів виконання умов тощо. Депутат також наголошував на дії в Україні закону, який прямо забороняє приватизацію пам’яток культурної спадщини.

Санаторій «Салют» має статус пам’ятки історії та культури місцевого значення – Садиба і будинок українського художника В.Д. Орловського та меморіальний будинок, в якому жив М. К. Пимоненко. До майнового комплексу санаторію належить територія 1,4 га та шість будівель, загальна площа яких складає 3450 кв м. Наявність будівель у приватній власності стане у майбутньому підставою для передачі у власність/користування вказаних 1,4 га охоронюваної зони в історичному центрі столиці.

Варто зауважити, що на засіданні комісії через карантинні обмеження не змогли бути присутні представники громадськості, які вже близько 15 років протистоять передачі історичних будівель і землі приватній фірмі, що у подальшому може забудувати цю територію.

Нагадаємо, столична прокуратура намагалася через суд розірвати вказаний інвестиційний договір.

Власниками ТОВ «Фонд розвитку будівельних ініціатив» є ТОВ «Консолідейтед Проперті Юкрейн» і Оксана Лепень.

Власником ТОВ «Консолідейтед Проперті Юкрейн» є австрійська компанія «Консолідейтед Проперті Гмбх», що належить колишньому меру Києва Олександру Омельченку та громадянц Австрії Владиславі Селюк.