Справа про дерибан землі в Ірпені глохне так само, як заглухла справа по дерибану у Броварах
06.05.2020   //  

Суд повернув прокурору обвинувальний акт по кримінальному провадженню щодо колишнього заступника начальника Головного управління Держземагенства у Київській області Станіслава Губіна. Про це свідчать ухвала Ірпінського міського суду Київської області від 12 березня та дані порталу «Судова влада України».

Суд дійшов висновку, що обвинувальний акт не відповідає вимогам КПК України та підлягає поверненню прокурору для усунення недоліків.

Зокрема, суд вважає, що письмове повідомлення про підозру Губіну вручено не належним прокурором. Так, повідомлення про підозру йому вручив прокурор Ірпінського відділення Києво-Святошинської місцевої прокуратури. Суд вказує, що це суперечить КПК, оскільки Губін є адвокатом, а підори адвокатам має повідомляти Генпрокурор, його заступник, керівник регіональної прокуратури. Зауважимо, що Губін отримав свідоцтво адвоката в Одесі у серпні 2018 року.

Крім того, суд вказав, що в обвинувальному акті відсутнє чітке формулювання обвинувачення (слідчий не зазначив, які інші фізичні особи отримали неправомірну вигоду, та в чому вона заключається), а також ця справа йому не підсудна. Ірпінський суд вважає, що цю справу має розглядати суд у м. Києві.

Прокуратура оскаржила повернення обвинувального акту в апеляційному суді, де розгляд призначено на 12 травня.

Станіслав Губін обвинувачується по ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем), за що передбачено позбавлення волі до 6 років.

За даними слідства, будучи заступником начальника Головного управління Держземагенства у Київській області Губін 20.12.2013 без погодження Верховною Ради припинив право постійного користування Національного університету біоресурсів і природокористування України на земельну ділянку площею 47,68 га, що є особливо цінними землями, і вініс ї до складу земель сільськогосподарського призначення.

У подальшому у період з 12.03.2014 по 21.03.2014 Губін підписав накази про передачу вказаної землі у власність 16 громадянам (по 2 га).

Нагадаємо, Станіслав Губін також є одним із обвинувачених у справі НАБУ, яка вже розглядається Вищий антикорупційним судом, щодо заволодіння особливо цінними землями Національної академії аграрних наук площею 13,25 га і замаху на заволодіння ще 0,58 га землі під Києвом.

Крім того, Губін обвинувачувався у незаконній безоплатній передачі у приватну власність земельної ділянки ДП «Радіопередавальний центр» площею 94,67 га у Броварах. Справа спочатку у 2016 році потрапила до Броварського міськрайонного суду, однак звідти її передали на розгляд до Києво-Святошинського райсуду, який кілька разів повертав обвинувальний акт прокурору. Даних про розгляд цієї справи в суді немає.

Станіслав Губін раніше очолював відділ Держкомзему в Іванківському районі Одеської області. У цей період, а точніше у 2012 році, Губін був притягнутий до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення (передав своїй дружині 1,5 га біля траси «Одеса-Київ»). За це суд оштрафував його на 850 грн. Втім, Губін оскаржив це рішення суду, і апеляція його скасувала.

Після цього він був заступником начальника ГУ Держземагенства у Київській області. А у вересні 2015 року – став начальником ГУ Держгеокадастру в Одеській області. Та у вересні того ж року – звільнений.