Курортний Святогірськ приготувався після карантину роздати цінну землю родичам депутатів
05.05.2020   //  

Святогірська міська рада Донецької області на найближчій сесії планує роздати в приватну власність 34 земельні ділянки. Це найбільша земельна приватизація в місті з 2014 року, на коштовну землю претендують поліцейські зі статусом учасників АТО та родичі депутатів.

Про це написав Богдан Красовський для «Новости Донбасса».

В лютому 2016 року Святогірська міськрада затвердила Детальний план території (ДПТ) по вул. Курортна в районі бази відпочинку «Зелений гай». Це лісова зона неподалік центру міста і річки Сіверський Донець. Зараз 10 соток такої землі в Святогірську коштують $10 тис, до війни 2014 року ціни були втричі вищими.

ДПТ передбачав на площі 14,29 га появу 89 ділянок, з яких 30 була обіцяно передати учасникам АТО. Останні для отримання землі сформували реєстр із 103 заявників.

В листопаді 2016 року Донецький апеляційний адмінсуд відмінив рішення Святогірської міськради про затвердження ДПТ в районі «Зеленого гаю». Попри це рішення суду місцева влада рекомендувала АТОшникам писати заяви на отримання землі саме в районі цієї бази відпочинку. Тому, за останні чотири роки з реєстру учасників АТО землю отримав тільки один заявник, і то в іншому районі міста.

Натомість, в кінці березня на початку карантину на сайті міської ради було оприлюднено 34 проекта рішень про надання дозволів на розробку проектів землеустрою. Ці ділянки – частина землі, яка була підготовлена до приватизації ще за часів президентства Віктора Януковича, але через військові дії процес не було завершено.

Згадані ділянки знаходяться в центрі Святогірська, або на березі Сіверського Донця, або в хвойному лісі неподалік центра міста.

В переліку 34 потенційних власників землі тільки шість мають статус учасника АТО. З них тільки один був у згаданому реєстрі на отримання землі біля «Зеленого гаю». Це Руслан Цимбал, який нині працює інспектором-черговим ізолятора тимчасового тримання поліції Святогірська. В списку на отримання землі як учасник АТО і начальник Слов’янського відділу поліції Станіслав Загурський. Журналістам він заявив, що хоча і є переселенцем, але планує написати відмову від ділянки. Також в списку Дмитро Лотоцький, який працює в Управління стратегічних розслідувань в Донецькій області однойменного Департамента Нацполіції, та екс-інспектор Краматорського відділку поліції Євгеній Макаренко.

Також в списку Андрій Ясинський. Людина з таким ПІБ донедавна працювала в поліції Слов’янська, раніше він проживав в Лиманському районі Донецької області, де в лютому 2020 року міськрада передала йому у власність 2 га для ведення господарства. Вже у квітні він продав свою ділянку Віталію Шимоняку. За даними видання, це брат чоловіка лілії Шимоняк, яка раніше була відома як прокурор Слов’янської місцевої прокуратури.

Крім перелічених людей зі статусом учасника АТО інші претенденти на землю від міськради мають цивільний статус. Серед них 70-річна Людмила Каркуша – колишня свекруха Поліни Недави, сестри екс-нардепа Олега Недави, що відомий як топ-менеджер Юри (Єнакіївського) Іванющенка. Батько Поліни та Олега – Андрій Недава, є депутатом Святогіської міської ради.

Заяву на отримання сусідньої з Каркуша ділянки подав Віктор Устінов, з яким вона разом володіє квартирою в Києві.

Отримати ділянку планує Олександр Дєткін – цивільний чоловік депутатки Святогірської міськради Наталії Киркач. Також очікує на землю Дмитро Мірошниченко – брат дружини міського депутата Володимира Овчаренка.