Поліція порахувала, що чиновники переплатили 3 мільйони за музичні інструменти для дітей
04.05.2020   //  

Поліція та прокуратура вважають, що службовці Департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА та КЗ «Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» Миколаївської облради у змові з посадовцями ТОВ «Український Дата-Центр» привласнювали та розтрачували кошти під час закупівлі комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту та музичних інструментів для початкових класів.

Про це свідчить ухвала Центрального районного суду Миколаєва від 16 квітня.

Так, у серпні минулого року, комунальний заклад «Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» на замовлення службових осіб Департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації провів тендер та уклав угоду з ТОВ «Український Дата-Центр» про закупівлю комп`ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту та музичних інструментів для початкових класів на 11,34 млн грн.

Йдеться про персональний комп`ютер, ПК-моноблок Impression Studio AL А2380 з електронними ігровими освітніми ресурсами для початкової школи виробництва ТОВ «Розумники» та про набори музичних інструментів для початкових класів, що складаються з виготовлених з дерева та пофарбованих яскравими фарбами музичних інструментів, в яких можуть міститись металеві деталі, до якого входять 10 елементів: маракаси, сопілки, барабани, кастаньєти, трещітки.

Слідчі встановили, що середня ринкова ціна на моноблок Impression Studio AL А2380 становить 14,5 тис грн., а середня ціна на аналогічні набори інструментів становить від 387 грн. до 1769 грн.

Середня ціна на маракаси складає від 25 грн. до 399 грн., сопілки від 8 грн. до 339 грн., барабан від 51 грн. до 479 грн., кастаньєти від 32 грн. до 186 грн., трещітки від 54 грн. до 149 грн. Вартість електронних ігрових освітніх ресурсів для початкової школи виробництва ТОВ «Розумники» становить 500 грн.

Загальна сума одного комплекту, згідно з договором, становить 16,77 тис грн., водночас, згідно зі специфікацією до договору, встановлено ціну за комплект у розмірі 22 463 грн..

Таким чином, враховуючи, що загальна кількість закуплених комплектів становить 505 штук, то ціна за товар, закуплений Комунальним закладом «Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» обласної ради є завищеною, порівняно з ринковою вартістю, на 2,87 млн грн., внаслідок чого бюджету обласної ради завдано значні збитки.

Крім того, у серні 2019 р. КЗ «Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» замовив ТОВ «Український Дата-Центр» 410 комплектів комп’ютерного обладнання з відповідним мультимедійним контентом за 6,83 млн грн.

Суд арештував укладені договори, іншу документацію по угодам, моноблок Impression Studio AL А2380 S/n:1501499, клавіатуру, смарт-кейс з електронними ігровими освітніми ресурсами для початкової школи виробництва ТОВ «Розумники», комплект музичних інструментів тощо.

Засновником київського ТОВ «Український Дата-Центр» є Дмитро Медведєв, директор Катерина Денискина. Згідно з «Прозорро», у 2018-2019 рр. фірма отримала 5 замовлень на 24,30 млн грн., два з яких від КЗ «Центр фінансово-статистичного моніторингу, матеріально-технічного та інформаційного забезпечення освітніх закладів» на 18,18 млн грн., про які йде мова в ухвалі.