«Трансперенсі» і «Ліга антитрасту» повідомили про вади в законопроекті про новий орган оскарження в АМКУ
30.04.2020   //  

Організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна» та платформа «Ліга антитрасту» оприлюднили заяви, в яких вказують на очевидні недоліки законопроекту №3132 Роксолани Підласої (Слуга народу), який мають розглянути 30 квітня у Верховній Раді на позачерговій сесії.

Цей законопроект мав би вдосконалити роботу Антимонопольного комітету України у сфері закупівель та оскарження тендерів. Натомість він може призвести до колапсу у сфері оскаржень.

«Трансперенсі Інтернешнл Україна» закликає не голосувати за цей документ, оскільки він містить високі корупційні ризики, може призвести до юридичного колапсу сфери публічних закупівель і суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Законопроект пропонує внести зміни до Закону України «Про Антимонопольний Комітет України», утім змін до профільного Закону України «Про публічні закупівлі» не передбачено.

Наприклад, до складу новоствореної Комісії з розгляду скарг не будуть входити державні уповноважені, які є членами АМКУ. Це не узгоджується з положеннями Закону України «Про публічні закупівлі», який прямо говорить: саме державні уповноважені розглядають скарги.

«Натомість законопроект №3132 дає можливість Антимонопольному комітету переглядати рішення цієї комісії. По суті, АМКУ має замінити суд як орган апеляції, що несе високі корупційні ризики та позбавляє майбутню комісію незалежності. А це суперечить зобов’язанням, взятими Україною в рамках підписаної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а саме Глави 8 «Державні закупівлі», – йдеться у заяві громадської організації, що адмініструвала та передала державі систему ProZorro.

Засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська також висловила зауваження до дискреційних та протизаконних повноважень АМКУ і акцентувала увагу на тому, що нових уповноважених для Тендерної комісії строком на три роки призначатиме президент за поданням прем‘єр-міністра, внесеним на підставі пропозицій голови АМКУ.

«Але згідно Основного закону у президента не має таких повноважень та експертне управління Верховної Ради дало висновок про невідповідність в цій частині законопроекту Конституції», – завважила Загребельська, яка працювала держуповноваженою АМКУ у 2015-2019 роках.