Суд арештував майно мера Обухова у справі про безоплатну передачу «своєму» кооперативу гектара під забудову
30.04.2020   //  

Суд наклав арешт на будинок, гараж, три ділянки загальною площею 5,75 га та автомобіль «Toyota Land Cruiser Prado 150», які належать міському голові м. Обухів Олександру Левченку. Про це свідчить ухвала Голосіївського райсуду м. Києва від 7 квітня.

Арешт накладено у рамках кримінального провадження, яке з квітня 2019 року розслідують слідчі Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області.

За даними слідства, на початку 2017 року Обухівський міський голова вступив в злочинну змову з членом виконавчого комітету Обухівської міськради, начальником земельного відділу та начальником юридичного відділу виконкому Обухівської міськради з метою розтрати земельної ділянки на території м. Обухова, шляхом прийняття незаконного рішення про виділення такої ділянки обслуговуючому кооперативу у власність безоплатно.

Для реалізації плану у 2016 році був створений ОК «ЖБК «Кальміус», якому Обухівська міськрада у квітні 2018 року передала 1,15 га під будівництво багатоповерхового житлового будинку. Учасники групи планували продати у ньому квартири та отримати матеріальну вигоду від їх реалізації.

Слідство встановило, що вказаний ОК «ЖБК «Кальміус» не є житлово-будівельним кооперативом, і законних підстав для отримання ділянки не мав. Крім того, до міськради були надані неправдиві відомості щодо його учасників. Так, членами «Кальміусу» було в реальності 4 осіб, а по документах – 937 осіб, з яких майже 19% – учасники бойових дій, 49% – вимушено переселених осіб, і 32% – інші категорії населення.

Відповідно до висновку експертів КНДІСЕ МЮ України за результатами проведення комплексної судової оціночно-земельної експертизи та експертизи з питань землеустрою від 13.11.2019 умисними незаконними діями Обухівського міського голови територіальній громаді м. Обухова завдано збитки на загальну суму 4,13 млн грн.

Нагадаємо, Олександр Левченко у 2010 році був обраний депутатом Київської обласної ради від Партії регіонів. А з 2012 року займає посаду міського голови м. Обухів. Останній раз був обраний у жовтні 2015 року від партії «Наш край».

18 грудня 2019 року Левченку було повідомлено про підозру у розтраті земельної ділянки комунальної власності, що відповідає злочину по ч. 5 ст. 191 КК, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.