Поліція розслідує розкрадання на постачанні метрополітену дешевого бодяжного контрабандного бензину з Росії
30.04.2020   //  

Поліція та прокуратура вважають, що посадові особи КП «Київський метрополітен» за попередньою домовленістю із представниками ТОВ «Афіна-Кон» привласнили державні кошти у великих розмірах, вносячи недостовірні дані до договорів поставки паливно-мастильних матеріалів для потреб метро. Про це свідчить ухвала Подільського райсуду Києва від 23 квітня.

Так, у 2018-2019 рр. за результатом проведених публічних закупівель щодо постачання паливно-мастильних матеріалів, служба соціального забезпечення КП «Київський метрополітен», яку очолює Новик В., уклала низку договорів з ТОВ «Афіна-Кон» на постачання бензину А-92, бензину А-95 та дизельного палива. Зокрема, на 1,66 млн, 660 тис та  1,11 млн грн.

За даними слідства, щоб стати переможцем, представники ТОВ «Афіна-Кон» у тендерних пропозиціях свідомо вказали занижену вартість паливно-мастильних матеріалів: бензин А-92 за ціною 18,42 грн./л, бензин А-95 за ціною 19,97 грн./л та дизельне паливо за ціною 21,41 грн./л.

Згідно з тендерною пропозицією «Афіна-Кон», виробником паливно-мастильних матеріалів є ПАТ «Мозирський НПЗ» (Республіка Білорусь). В той же час, бензин та дизпаливо було завезено з Росії поза митним контролем, із подальшим оформленням договорів купівлі-продажу із фірмами транзитно-конвертаційної спрямованості, які мають ознаки фіктивності.

Слідчі також встановили, що з 1 січня 2018 р. по теперішній час ТОВ «Афіна-Кон» на користь фіктивного ТОВ «Факторінг Груп» (ЄДРПОУ 40919212) перерахувало 6,47 млн грн., на користь фіктивного ТОВ «Дейнеко Груп» –  5,02 млн грн., на користь фіктивного ТОВ «Торгово-інвестиційна фірма НК Ава-Трейд» – 4,59 млн. грн. Робилось це для подальшого привласнення коштів.

Крім того, всупереч укладеним договорам, представники «Афіна-Кон» постачають паливо метрополітену у значно менших об`ємах, ніж зазначено в угодах, а також із порушенням якісних характеристик та вимог ДСТУ, шляхом додавання паливних присадок.

Також встановлено, що підписи засновника та директора ТОВ «Афіна – Кон» в договорах, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних на відпуск нафтопродуктів (нафти), технічних специфікаціях та сертифікатах якості відрізняються, що ставить під сумнів засвідчення директором вказаних документів.

Суд надав слідчим доступ до документів фінансово-господарських відносин ТОВ «Афіна – Кон» з КП «Київський метрополітен»: договорів (контрактів), угод, додатків і доповнень до них, специфікації, журналів-ордерів, оборотно-сальдових відомостей, книг обліку придбання і продажу товарів та іншої документації.

Засновником та директором київського ТОВ «Афіна-Кон» є Олександр Кубрак з Донецька.

Згідно з «Прозорро», у 2018-2020 рр. «Афіна-Кон» виграв тендерів на загальну суму 51,52 млн грн.