Улюбленця чиновників підозрюють у розкраданнях на ремонтах приміщень критичної інфраструктури на 156 мільйонів
29.04.2020   //  

Поліція та прокуратура розслідують привласнення бюджетних коштів та зловживання службовим становищем посадовцями ТОВ «Ре-Лайф» під час виконанні капітального ремонту та реконструкції об`єктів критичної інфраструктури (житлові будинки, котельні, заклади охорони здоров`я та освіти) у 2017-2019 рр в Одесі. Про це свідчить ухвала Малиновського райсуду Одеси від 15 квітня.

За даними СБУ, у 2017-2020 рр. «Ре-Лайф» став переможцем тендерів, проведених Управлінням капітального будівництва Одеської міськради, Управлінням облради з майнових відносин, Департаментом міського господарства, Відділом житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрою та розвитку інфраструктури Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області на загальну суму 156,05 млн грн.

Для завищення витрат, заволодіння державними коштами та ухилення від сплати податків, службові особи «Ре-Лайф» здійснюють документальне оформлення «фіктивних» операцій з ТОВ «Райдуга-Південь», ТОВ «Горпреса», ТОВ «Местер», ТОВ «Скайбілдін» за нібито виконані будівельні, ремонтні роботи та поставлені будівельні матеріали, які фактично були виконані та поставлені співробітниками ТОВ «Ре-Лайф».

Дослідивши фінансово-господарську діяльність ТОВ «Ре-Лайф», слідчі встановили, що у 2017-2019 рр. «Ре-Лайф» залучав як субпідрядників згадані чотири фіктивні фірми, які здійснюють фінансово-господарську діяльність поза межами правового поля, оскільки операції не підтверджуються стосовно врахування реального часу здійснення операцій, місця знаходження майна, наявності трудових ресурсів, виробничих та складських приміщень та іншого майна, які економічно необхідні для виконання такого постачання або здійснення діяльності , що свідчить про відсутність необхідних умов для результатів відповідної господарської, економічної діяльності, технічного персоналу, основних фондів, виробничих активів, складських приміщень і транспортних засобів.

Правоохоронці також дійшли висновку, що господарські операції «Ре-Лайф» по розрахункам із «Райдуга-Південь» та «Горпреса» були спрямовані на заволодіння коштами місцевого бюджету на загальну суму 5,18 млн грн.

Крім того, у липні 2019 року Управління капітального будівництва Одеської міської ради замовило ТОВ «Ре-Лайф» капітальний ремонт будівлі літери «Ж», яка є частиною КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня», розташованої в м. Одеса, по вул. Пастера, 5/7. За даними слідчих, Управління перерахувало ТОВ «Ре-Лайф» 35,1 млн. грн. Однак, встановлено, що фактичний обсяг робіт не відповідає звітній документації та є штучно завищеним.

Суд надав слідчим доступ до документації щодо ремонту будівлі літери «Ж», яка є частиною КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» та до реєстраційних справ ТОВ «Ре-Лайф», ТОВ «Райдуга-Південь», ТОВ «Горпреса», ТОВ «Местер».

Одеське ТОВ «Ре-Лайф» створене у червні 2017 р, засновником є Олександр Зубенко, директор Микола Шевченко. Згідно з «Прозорро», у 2017-2020 фірма отримала від одеських замовників 27 підрядів.