Поліція встановлює, скільки розтратили чиновники з 18 мільйонів на природоохоронні заходи на ТЕС Ахметова (додано)
28.04.2020   //  

(додано повідомлення ДТЕК)

Поліція та прокуратура розслідують можливу розтрату бюджетних коштів, виділених на природоохоронні заходи, пов`язані з технічним переоснащенням ГОУ блоку № 1 ДТЕК Ладижинської ТЕС (2-й пусковий комплекс). Про це йдеться в ухвалах Вінницького міського суду від 16 квітня.

Слідчі встановили, що посадові особи Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА, які також були членами Конкурсної комісії по виділенню коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, діяли в інтересах посадовців Ладижинської міськради та ВП «Ладижинська ТЕС» АТ «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, і всупереч вимогам Порядку виділення коштів Фонду, у 2018-2019 рр. виділяли та перераховували бюджетні кошти на природоохоронні заходи, пов`язані з технічним переоснащенням ГОУ блоку № 1 ДТЕК Ладижинської ТЕС (2-й пусковий комплекс).

Згідно з рішеннями Конкурсної комісії, Ладижинській міській раді в 2018 р. були перераховані кошти Фонду в розмірі 15 млн грн., а в 2019 р. – 3 млн грн.

Правоохоронці також встановили, що посадові особи ВП «Ладижинська ТЕС» АТ «ДТЕК Західенерго» приховували факти неналежного виконання робіт з технічного переоснащення Ладижинської ТЕС за бюджетні кошти, що в подальшому впливатимуть на екологічну обстановку в регіоні, і у 2016-2019 рр. не допустили працівників Державної екологічної інспекції у Вінницькій області провести планові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Крім того, на запит правоохоронних органів посадові особи ВП «Ладижинська ТЕС» АТ «ДТЕК Західенерго» та Ладижинської міської ради відмовилися надавати будь-яку інформацію щодо проведення робіт на підприємстві та освоєння бюджетних коштів, що в свою чергу підтверджує можливий факт розтрати бюджетних коштів, виділених на проведення природоохоронних заходів.

Суд надав слідчим доступ до документів щодо виділення коштів на фінансування природоохоронного заходу по технічному переоснащенню ГОУ блоку № 1 ДТЕК Ладижинська ТЕС (розпорядження голови ОДА, рішення Вінницької ОДА; положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища; звернення посадових осіб Ладижинської міської ради та ВП «Ладижинська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Західенерго» про виділення коштів; звіти про використання коштів); платіжних документів, що підтверджують факти отримання ВП «Ладижинська ТЕС» АТ «ДТЕК Західенерго» коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища протягом 2018-2019 років та інші документи.

Після публікації «ДТЕК Ладижинська ТЕС» повідомила наступне щодо наведених даних:

«ДТЕК Ладижинська ТЕС працює в законодавчому полі і не є учасником кримінальної справи про можливу розтрату коштів державними чиновниками Вінницької ОДА, про який йде мова в публікації.

В кінці 2019 р. до нас із запитом звернулося Управління стратегічних розслідувань Нацполіціі у Вінницькій області з приводу отримання коштів з обласного фонду охорони навколишнього середовища (ОНС) на проект реконструкції електрофільтру енергоблоку №1. Ми порекомендували звернутися в органи місцевого самоврядування, оскільки мова йшла про контроль використання бюджетних коштів. 

У свою чергу, ДТЕК Ладижинська ТЕС продовжує реалізацію проекту реконструкції електрофільтру енергоблоку №1 на умовах співфінансування – залучення коштів компанії і бюджетних коштів фонду ОНС з дотриманням вимог законодавства. Підстава для реалізації проєкту співфінансування – рішення Вінницької ОДА, а також протокольне рішення обласної конкурсної комісії Фонду ОНС. Мета проєкту – поліпшення екологічної ситуації в регіоні за допомогою поетапного зниження викидів пилу і досягнення концентрацій по пилу до 50 мг/м³.Общая вартість проекту – 111,3 млн грн.

За період з 2017 по 2019р.р. реалізовано два із трьох етапів проєкту технічного переоснащення електрофільтру блоку №1, зауважень від представників державних органів щодо виконання робіт з переоснащення обладнання на адресу підприємства не надходило. В результаті викиди пилу знижені до 150 мг / м³. Реалізація третього, фінального етап проєкту запланована на 2020 р. закінчення- 2021 р. Станція готова надати уповноваженим державним органам документацію, що підтверджує реалізацію зазначених етапів проєкту і використання коштів за цільовим призначенням.

За період реалізації проєкту ДТЕК Ладижинська ТЕС виплатила до бюджетів 546,7 млн грн. екологічного податку, який також є джерелом наповнення Фонду ОНС».