АРМА втратило 93 об’єкта нерухомості зі справи Татькова
28.04.2020   //  

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) зупинило конкурсний відбір управителів для 93 об’єктів нерухомості – супермаркету, квартир, нежилих приміщень, машиномісць та гаражів у Києві й області. Про це стало відомо з сайту Агентства. Причиною зупинки відбору стало скасування арешту цих активів.

Дана нерухомість була арештована ухвалою Подільського районного суду від 9 жовтня 2018 р. в рамках справи Віктора Татькова – колишнього голови Вищого Господарського Суду. За версією правоохоронців, з 2011 р. Татьков створив стійке ієрархічне об’єднання, яке займалося систематичним отриманням хабарів, незаконним збагаченням, заволодіння державним та іншим майном тощо. На отримані хабарі учасники об’єднання з метою легалізації грошей купували елітну нерухомість в Україні та за кордоном, яку, власне, й арештували.

Утім, уже з середини 2019 р. суди почали знімати арешти з тієї ж нерухомості, і так тривало аж до березня 2020 р. Основними причинами скасування арештів було те, що майно належить особам, які досі мають статус не підозрюваних у справі, а третіх осіб. Можливість арешту майна третьої особи визначена законодавством лише за клопотанням прокурора. А по активах, пізніше переданих до АРМА, клопотав слідчий ГПУ. Відтак, сказав суд, майно арештоване необґрунтовано за зверненням неналежного суб`єкта. Також суди брали до уваги, що матеріали по фактах щодо арештованої нерухомості виділені в інше кримінальне провадження, тож у подальшому арешті цього майна у первісному кримінальному провадженні відсутня потреба. Частину арештів зняли через те, що з ухвали про арешт не вбачалося зв’язку між обставинами, які розслідуються у кримінальному провадженні та нерухомістю.

Віктор Татьков із грудня 2016 р. перебуває в розшуку, переховується в Австрії. У червні 2019 р. виграв суд щодо свого звільнення з посади судді ВГСУ. Наприкінці 2019 р. прокуратура призупинила розслідування справи Татькова у зв’язку з його розшуком та виконанням дій у рамках міжнародного співробітництва.