Після втручання «НГ. Львів» та «Тисни» АМКУ оштрафував фірму та комунальників за змову на тендері
26.04.2020   //  

Територіальне відділення Антимонопольного комітету Закарпатської області оштрафувало ПП «Науково виробнича фірма «Благоустрій-М» та комунальне підприємство Міжгірської селищної ради «Чисте Міжгір’я» (раніше – «Ринок») на 85 тис грн. за антиконкурентні дії на торгах.

Рішення тервідділення АМКУ було прийнято після звернення юристів проекту «Тисни» (Bihus.info), повідомляють «Наші гроші. Львів», які першими  написали про порушення під час закупівлі прибирання вулиць Міжгірської селищної ради в травні 2019 року.

Виявилося, що директором обох фірм-конкурентів був В’ячеслав Маріконь. Також компанії завантажили на торги документи з однаковими дефектами друку чи сканування. У довідках про працівників підприємства вказали спільного водія. Фірма «Благоустрій-М» та КП «Чисте Міжгір’я» були розташовані поряд – на вул. Тараса Шевченка, 77 та 77/1.

Учасники зустрічалися на торгах тричі, і кожного разу вигравало підприємство «Благоустрій-М». Після публікації новини договір з переможцем закупівлі компанією «Благоустрій-М» розірвали.

АМКУ також встановив, що фірми використали один номер телефону та спільну ІР-адресу під час подачі заявок для участі в тендері. Вони також отримали довідку з «ПриватБанку» з різницею 7 хвилин та звернулися за довідками до податкової в один той самий день.

В результаті підприємство «Благоустрій-М» отримало 50 тис грн. штрафу, а КП «Чисте Міжгір’я» − 35 тис грн. Конкуренти не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Комунальне підприємство «Чисте Міжгір’я» зареєстроване 2004 року в смт. Міжгір’я однойменного району. Воно належить Міжгірській селищній раді. До листопада 2019 року підприємство називалося «Ринок», його очолював В’ячеслав Маріконь. Назву змінили на «Чисте Міжгір’я», а керівником КП став Василь Сливка. Протягом 2019-2020 років комунальне підприємство отримало підрядів на 502 тис. грн.

Фірма «Благоустрій-М» працює на ринку з 2007 року також в смт. Міжгір’я. Засновниками компанії є депутати Міжгірської районної ради Іван Субота (від «Радикальної партії Олега Ляшка») та позапартійний Іван Беля. Керівником компанії досі є В’ячеслав Маріконь. Протягом 2019-2020 років фірма отримала шість замовлень лише від Міжгірської селищної ради на 2,95 млн грн.