Голова фракції «Слуга народу» Арахамія заявив про корупційну методологію Укравтодору (відео)
25.04.2020   //  

Очільник депутатської фракції «Слуга народу»  Давід Арахамія заявив, що через корупційну методологію Укравтодору іноземні компанії не можуть будувати дороги в Україні. Про це він повідомив  в ефірі програми «Свобода слова з Савіком Шустером» 24 квітня.

«По дорожньому будівництву, елементарно, чому іноземні компанії не можуть зайти в Україну, маючи навіть власний фінансовий ресурс? Бо та методологія, по якій їй потрібно власне кажучи сдати дорогу, вона виключно корупційна. Вони повинні сховати якісь гроші, якісь гроші показати, якісь… вигадати якусь схему і показати. Звісно, ніхто не буде приходити і будувати», – заявив Арахамія.

У методичній рекомендації для підготовки типової тендерної документації «Укравтодор» прописав нові кваліфікаційні критерії для учасників ринку. Згідно яких, учасник має підтвердити виконання аналогічного договору по основним видам робіт. Для участі у тендері на будівництво/ремонт автодороги учасник має довести, що в останні 3 роки він мав сумарний досвід по основним видам  робіт у такому ж розмірі по такому ж типу доріг і такому ж виду ремонту,  який розігрується на торгах. При чому ці договори мають бути виконані не менше ніж на 85%.  Тож у тендері може прийняти участь лише ті учасники, які встигли отримати відповідну кількість контрактів раніше. Під таку дискримінаційну вимогу на великі підряди не можуть потрапити більше 100 учасників ринку.

Через такі вимоги до тендерів Укравтодору не допускають велику кількість іноземних та міжнародних компаній. Зокрема, тільки за останній місяць до Антимонопольного комітету на дискримінаційні вимоги Укравтодор подали скарги:

  • китайська корпорація «Сіногідро Корпорейшн Лімітед», одна з найбільших будівельних компаній Пекіну. На вимогу підтвердження відповідного досвіду фірма планувала подати дані про будівництво автомагістралей у Грузії та Таджикістані, але вони виконувались по контрактам, підписаним раніше ніж три роки тому;
  • азербайджансько-німецька компанія  «AzVirt MMC» теж не змогла позмагатись за підряди на ремонт українських  автодоріг, через вимогу щодо досвіду.  На  вимогу його підтвердження, фірма планувала подати великі контракти на реконструкцію автодоріг в Азербайджані та будівництво автомагістралей у Сербії,  але ці контракти були укладені раніше бажаного укравтодорівцями терміну, і відсутні деякі види робіт в  обсязі, який вимагає замовник;
  • білоруське ОАО «ДСТ № 4 г.Брест», яке є державним будівельником доріг в Білорусі, оскаржило вимогу, якою Укравтодор унеможливлює використання мобільних асфальтобетоних заводів і змушує іноземні компанії йти на домовленості з власниками стаціонарних заводів.

Десятки великих українських компаній теж оскаржували відповідну «досвідну заточку» Укравтодору. При чому майже щотижня Тендерна колегія Антимонопольного комітету України зобов’язує виключити незаконну вимогу, яка не допускає міжнародні та сотні українських компаній до торгів, з тендерної документації. Але Служби автодоріг продовжують щоразу прописувати її знову. При тому, що розроблені Укравтодором рекомендації навіть ще не ухвалені Міністерством економіки, як уповноваженим органом.

Скільки підрядів у 2019 році отримали члени НАДУ

Під вимоги Укравтодору підходять лише декілька компаній, які і забирають всі великі дорожні підряди в Україні. Саме ці компанії входять у список фаворитів серед підрядників Укравтодору у минулі роки, і входять до Національної Асоціації дорожників України . Зокрема, перші місця у списку займають компанії – «Автомагістраль-Південь», «Онур конструкціон інтернешнл», «Ростдорстрой».

У більшості випадків, ці компанії приходячи на торги не конкурують між собою, що в результаті призводить до відсутності економії під час державних закупівель послуг на ремонт/реконструкцію/будівництво доріг.

За нинішнішнім порядком Укравтодор проводить оплату за виконані ремонти доріг тільки після отримання позитивних висновків від держпідприємства «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», що належить самому Укравтодору. Якщо підрядник з якихось причин не отримує цей висновок – то не отримує гроші за виконані роботи. Саме власному підприємству Укравтодор щорічно замовляє послуги  моніторингу за станом автомобільних доріг та якістю дорожніх робіт.