Французи за 2 мільйони євро розроблять оновлену систему водопостачання Маріуполя
25.04.2020   //  

КП «Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» (Донецька обл.) 21 квітня уклало угоду з компанією «Бетен Енженьєрі» (Франція) про інженерні послуги за 2,10 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року виконають попередні вишукування щодо модернізації системи управління водними ресурсами і питного водопостачання Маріуполя, у тому числі:

  • 170 тис євро – якісне та кількісне дослідження потенційних джерел для отримання питної води, яке включає 500 тис жителів і комбінати «Азовсталь» та «ім. Ілліча»;
  • 220 тис євро – розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) нової системи постачання питної води відповідно до кращих європейських практик та норм українського законодавства з отриманням позитивного експертного звіту;
  • 755 тис євро – розробку генеральної схеми (схеми оптимізації) роботи системи централізованого водопостачання
  • 861 тис євро – розробку генеральної схеми (схеми оптимізації) роботи системи централізованого водовідведення;
  • 65 тис євро – оцінку впливу на довкілля нової системи підготовки питної води;
  • 25 тис євро – послуги зі страхування та транспортування.

Закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції, оскільки французька компанія «Beten Ingenierie» визначена постачальником відповідно до ст. 2 Рамкового договору, укладеного між Урядами України та Французької Республіки 29 січня 2019 року, щодо підтримки Проекту з постачання питної води у місті Маріуполі.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко стверджував, що «Beten Ingenierie» за кредитні кошти збудує в Маріуполі завод із очистки води, після чого можна буде пити воду з-під крана.

Після виконання попередніх вишукувань сторони підпишуть другий договір про технічну допомогу замовнику для розробки та реалізації плану з підвищення ефективності його діяльності, а також про поставку обладнання та будівництво водозабору чи водозаборів.

Довідково:

Існуюча система водопостачання включає канал Сіверський Донець-Донбас довжиною 240 км зі старою інфраструктурою (70% води), переважна частина якого знаходиться на окупованих територіях, Старокримське водосховище (30% води), в якому якість води в 3-4 раза гірша від санітарних норм, а також 1 830 км застарілих водорозподільних мереж.

Існуюча система водовідведення включає 703 км мереж, 23 насосні станції, станцію очистки дощових вод і станцію біологічної очистки стічних вод теоретичною потужністю 200 тис куб. м на добу. Установки теж спрацьовані, тому стічні води скидаються в море.