Новачок продав СхідГЗК російську сірку на чверть дешевше від «журилівців»
24.04.2020   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 21 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Зелені системи» сірки на 42,85 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 10 липня поставлять 11 тис т гранульованої газової технічної сірки ґатунку не нижче 9995 (не менше 99,95% вмісту основної речовини) виробництва ТОВ «Каспійгаз» (Росія) по 3 895 грн. за тонну. За курсом на дату аукціону 30 березня це дорівнює $138 за тонну.

У січні 2020 року СхідГЗК замовив ТОВ Фірма «Торгсервіс» сірку ґатунку не нижче 9995 від інших російських виробників на чверть дорожче – по 4 176 грн., або $176 за тонну.

У травні 2019 року СхідГЗК замовляв у ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» таку російську чи казахську сірку по $201 за тонну, а в жовтні 2018 року – вищого ґатунку не нижче 9998 по $200 за тонну. Це в півтора раза дорожче за нинішню ціну від «Зелених систем».

Ціна угоди майже на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 46,20 млн грн.

Замовник допустив до аукціону лише «Торгсервіс» і ТОВ «Управління механізації і транспорту» («УМІТ»), а «Зелені системи» відхилив за відсутність назви пропонованої продукції в таблиці в документі про технічні характеристики предмета закупівлі. Однак «Зелені системи» оскаржили своє відхилення в АМКУ. Адмінколегія визнала помилку фірми формальною, оскільки вся потрібна інформація була повністю відображена в інших документах. Замовник не довів, що таке оформлення впливає на зміст пропозиції, тому АМКУ визнав відхилення «Зелених систем» неправомірним і повернув фірму на торги.

Спершу створеною в 2015 році дніпровською «Зелені системи» володіли Ігор Кириленко, Владлен Овчар і Віра Шашко, а керував нею Сергій Ратушний. У 2017 році засновником і директором стала Наталія Жеребко, після чого фірма виступила єдиним суперником ТОВ «Форест Буд-Інвест» на тендері КП «Розвиток Дніпро» Дніпровської міської ради щодо 3 смарт-ліхтарів за 3,65 млн грн. Наприкінці 2019 року «Зелені системи» переоформили на нового директора Максима Гнідка, після чого вони вперше прийшли на тендер СхідГЗК.

Харківський «Торгсервіс» зі статутним капіталом 11 800 грн. належить Борису Гриньку і Сергію Євсєєву. Євсєєв раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ «Енерго-промислова «Югенергопромтранс» разом із Володимиром Куковальським і Жанною Григоренко.

Зараз номінальним засновником «Югенергопромтрансу» є кіпрська компанія «БПК Біомасс Пауер Корпорейшн Лімітед», а бенефіціаром через неї – Куковальський.

Жанна Григоренко була прописана за однією адресою з Русланом Журилом.

Вона володіє ТОВ «Профімед Сервіс» разом із Сергієм і Тетяною Сірими, ТОВ «Техномашінвест» одноосібно і ТОВ «Темп» із Анатолієм Лісковським.

Фірма «Темп», співвласником якої раніше був сам Журило, з 2011 року є фактичним монополістом тендерів СхідГЗК на перевезення уранової руди спецавтотранспортом.

«УМІТ» належить депутату Пісочинської селищної ради Харківської області Андрію Валяєву та ПрАТ «Куряжський домобудівельний комплекс». Акціонерами останнього є екс-депутат Харківської облради вір Партії регіонів Еміль Шаваршович Тер-Степанян, його син Еміль Емільович Тер-Степанян, Валерій Вереiтiнов та Юрій Лобода.