Типова тендерна документація у редакції ВДА має зупинити картелізацію дорожньої галузі
23.04.2020   //  

Президент Всеукраїнської дорожньої асоціації Артем Гриненко

На початку 2020 року Уряд анонсував «Велике будівництво доріг». Безпрецедентний за рівнем фінансування проект мав створити неймовірні можливості для дорожньо-будівельної індустрії. Але наразі ми бачимо, що ринок відчинений лише для п’яти компаній. Де-факто це вже відбулося, достатньо зайти на сайт Prozorro та переглянути завершені тендери. З лютого, коли Укравтодор запровадив нову тендерну документацію в тендерах, стали вигравати тільки 5 компаній. Всі інші навіть не допускають до аукціону. І закономірним стало, що на таких тендерах ці компанії не знижують ціну. Що ще потрібно для того щоб довести що це змова Картелю?

Якщо компанія, яка перемогла у тендері, не є членом Картелю, то Укравтодор знімає фінансування з об’єкта.

У зв’язку з цим Всеукраїнська дорожня Асоціація веде діяльність щодо захисту учасників ринку. За нашими підрахунками – 150 компаній, які у минулі роки будували якісні дороги сьогодні викидають з ринку.

Вільна конкуренція — це рушій для розвитку індустрії. Тільки вона може призвести до зниження ціни та зростання якості. Власне і керуємося цим принципом? До участі у тендерних закупівлях мають бути допущені досвідчені національні та іноземні компанії, які можуть якісно будувати дороги.

Ми зібрали та систематизували пропозиції від бізнесу, які вирішували б наявні проблеми та мали б позитивний вплив як для будівництва якісних доріг, так і для розвитку дорожньо-будівельних компаній, та створили дієву типову тендерну документацію без дискримінаційних положень: можете ознайомитися зі скороченою версією на слайдах нижче.

Типову тендерну документацію ВДА передала до центральних органів влади. Наразі тільки Міністерство економіки є уповноваженим розробляти Типову ТД на закупівлі.

Пройшло перше засідання і є перші результати. Ми дуже раді що Мінекономіки зібрало експертів у робочій групі по розробці типової тендерної документації, і ми задоволені, що вони роблять публічною та відкритою свою роботу. І саме такий відкритий підхід дозволив Мінекономіки відмовитися від дискримінаційної редакції Укравтодору повною мірою та розробить якісний документ.

Ми, як активний учасник представили свій досвід, свої напрацювання та будемо захищати інтереси бізнесу і надалі. У найближчих планах завершити розробку протягом місяця. І єдина можливість зупинити процес картелізації ринку — об’єднатися.

Адже сьогодні у компаній, які були усунені з ринку лише два шляхи — або відстоювати свої інтереси через Асоціацію, або ж домовлятися з підрядниками, іти на субпідряд, вступати в змову з замовником, як вони це робили останні роки. І на мій особистий погляд ті компанії, які пішли шляхом старих методів, шляхом договірняків, йдуть в нікуди. І якщо вони не розпочнуть протистояти системі, а підуть на тимчасові компроміси, через рік їх компанія не матиме державних замовлень.

Блог від: Артем Гриненко