СБУ розслідує можливу змову на СЕТАМ щодо продажу нерухомості дружини партнера Зеленського з «Ліги сміху»
23.04.2020   //  

СБУ розслідує можливу змову ДП «СЕТАМ», оцінювачів, виконавців та нотаріусів щодо продажу активів «Т.М.М.» на підставних осіб за заниженою на 250 млн грн ціною. Про це свідчить ухвала від 3 квітня 2020 року Шевченківського райсуду Києва. У ній йдеться про кримінальне провадження № 12019100060004520  від 11 жовтня 2019 р, яке веде 4 відділ 1 управління досудового розслідування ГСУ СБУ під процесуальним наглядом Офісу Генпрокурора.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДП «Сетам», «Укрсоцбанку» та виконаці привласнюють та розтрачують майно «Фірми «Т.М.М.» – ТОВ шляхом зловживання своїм службовим становищем.

«Фірмою  «Т.М.М» – ТОВ» через кіпрську «TMM Real Estate Development Public Limited» володіє Лариса Чивуріна – дружина бізнес-партнера президента України Володимира Зеленського Андрія Чивуріна.

За версією слідства, схема полягає в тому, що банк достроково звертався до приватних нотаріусів для звернення майна на користь сплати заборгованості Фірми «Т.М.М.» – ТОВ за кредитним договором, не зважаючи на звернення фірми щодо можливих умов погашення боргу чи його реструктуризації. На виконання написів приватного нотаріуса виконавець призначав підконтрольного експерта-оцінювача у формі ТОВ, який готував звіти та висновки із завідомо заниженою оцінкою майна, що є нижче ринкової. В подальшому, виконавцем ініціювався аукціон на «СЕТАМ», за результатами якого майно реалізовувалось підконтрольним суб`єктам підприємницької діяльності, які здійснюють його продаж на користь невстановлених службових осіб Мін’юсту.

Так, 4 березня 2004 р. між Фірмою «Т.М.М.»-ТОВ та банком «ХФБ Банк Україна», правонаступником якого є «Укрсоцбанк», укладено кредитний договір та низку додаткових угод до нього протягом 2004 – 2016 років. Відповідно до додаткової угоди від 30 вересня 2016 р, кінцевий термін користування та погашення кредиту – 31 березня 2021 р, а заборгованість позичальника становить 15,5 млн євро. Відповідно до договорів, ринкова вартість всього іпотечного майна, згідно оцінки становила 698,3 млн грн. без ПДВ, ліквідаційна вартість –  582,5 млн грн без ПДВ.

Оцінювало майно у 2016 р. ТОВ «Міжнародна юридична компанія «Соломон-груп» Алли Лебединець, Надії Порунової та Радіка Ісмагілова, на замовлення  Фірми «Т.М.М.» – ТОВ. Як кажуть слідчі, звіти цього оцінювача погоджувалися «Укрсоцом» упродовж дії кредитного договору з 2004 року. Також щодо звіту цього оцінювача є додаткова рецензія, складена ТОВ «Аванті-груп» Ігоря й Іванни Клюкачів та Ігоря Хуторного. Рецензент визнав звіт «Соломон-груп» таким, по якому можуть прийматися юридичні та майнові рішення.

30 жовтня 2017 р. «Укрсоцбанк» почав вимагати у Фірми «Т.М.М.»-ТОВ достроково погасити весь кредит. Фірма «Т.М.М.» – ТОВ, у свою чергу, просила провести реструктуризацію боргів. Утім, банк проігнорував ці прохання, що, за версією слідства, свідчить про наміри його посадових осіб здійснити відчуження майна фірми по занижених цінах на користь третіх осіб із використанням протиправного механізму.

У грудні 2017 р. посадові особи «Укрсоцбанку» звернулися до підконтрольного, за версією слідства, приватного столичного нотаріуса Дмитра Осипенка, який вчинив виконавчі написи щодо звернення стягнення на низку дорогої нерухомості в Києві, що належала Фірмі «Т.М.М»-ТОВ. На виконання вищевказаних написів держвиконавиця відділу примусового виконання рішень Департаменту держвиконавчої служби Мін’юсту Інна Рубель у січні 2018 р. відкрила низку виконавчих проваджень, пізніше, у березні 2019 р. ще одне провадження відкрив приватний виконавець Роман Варава, який раніше працював у Деснянському райвідділі державної виконавчої служби Києва ГТУЮ в м. Києві.

В процесі виконавчого провадження у 2018-2019 рр. оцінювачем призначено ТОВ «Приватна експертна служба». Співвласниками цієї компанії значаться Артем Тараненко та Павло Кирилюк. Тараненко – один із двох засновників ГО «Об’єднання приватних виконавців «Факт». В команді «Факту», судячи з сайту, четверо осіб, серед них – приватна виконавиця Тетяна Павелків (у дівоцтві Вольф) – сестра Олександра Вольфа, який до листопада 2019 р. був замначальника ГТУЮ з питань державної виконавчої служби-начальником управління державної виконавчої служби ГТУЮ в Київській області.

ТОВ «Приватна експертна служба» склало звіти, як стверджує слідство, із заниженою вартістю нерухомості. Нижче в таблиці – перелік усіх об’єктів та їх вартість за версією «Приватної експертної служби» і для порівняння вартість за оцінкою інших експертів – Інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ та ТОВ «МЮК «Соломон-груп». Також у таблиці подано, за скільки активи були продані на СЕТАМ, ким куплені, кому перепродані або ж здані в іпотеку.

Після оцінки нерухомості виконавці передали 15 об’єктів нерухомості (квартир, нежилих приміщень та майновий комплекс у Києві) на продаж на СЕТАМ у 2018-2019 рр. Дванадцять із цих активів продали, всі – протягом 2018 р. Покупцями стали пов’язані між собою компанії: ТОВ «Парадай-з», ТОВ «Бест корп», ТОВ «Транс індустрія», ТОВ «КГС інвест», ТОВ «Валлерком», АТ «ЗНВКІФ «Аванпост» та одна фізична особа.

Але Фірма «Т.М.М.» – ТОВ не погодилася з оцінкою нерухомості, яку проводило ТОВ «Приватна експертна група» і замовила рецензію цієї оцінки у ТОВ «ЮК «Консулат» Олександра Бондарєва та Ігоря Головка. Згідно рецензій ТОВ «ЮК «Консулат», зроблених 11 лютого 2019 р, звіти ТОВ «Приватна експертна група» «не повною мірою відповідають вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна і мають значні недоліки, що вплинули на достовірність оцінки».

У 2019-2020 рр. ринкову вартість нерухомості станом на серпень 2018 р. встановили  в Інституті спеціальної техніки та судових експертиз СБУ (ІСТЕ СБУ). Згідно з даними Інституту, оцінка ТОВ «Приватна експертна група» таки занижена. Загалом, як каже слідство, з урахуванням усіх експертиз, оцінка занижена на загальну суму 257,3 млн грн.

Відповідно до інформації, наданої УВБ СБУ, учасники злочинної схеми залучили нотаріусів з Києва – Наталію Зиму, Володимира Ракитянського, Євгена Незнайка та Тетяну Змисловську. Незнайко фігурує в інтерв’ю «Наших грошей» із керівництвом Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Зокрема, більшість договорів із управителями АРМА оформлював саме Незнайко, при тому, що управителі – різні, а офіс Незнайка територіально далеко від офісу Агентства. За даними АРМА, Незнайко оформлював договори управителям до осені 2019 р, що збіглося зі зміною керівництва Агентства, а потім припинив це робити.  Як зауважив заступник голови АРМА Володимир Павленко в інтерв’ю «Нашим грошам», «це пов’язано з тим, що багато практик, які практикувалися, перестали практикуватися».

Тетяні Змисловській Вища Кваліфкомісія нотаріату анулювала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю у лютому 2020 р. як недобросовісному нотаріусу. Зима, Ракитянський, Незнайко та Змисловська перереєстрували частину нерухомості, проданої на СЕТАМ на нових власників, незважаючи, як каже слідство, на низку моментів, таких, як нескасоване обтяження від 12 грудня 2018 року, внесене до реєстру держреєстратором Чумаківської сільради Дніпровського району Дніпропетровської області Тетяною Третяк на підставі ухвали Шевченківського райсуду м. Києва, не зважаючи на порушення, допущені під час проведення торгів ДП «СЕТАМ», а також на необхідність переоцінки вартості майна Фірми «Т.М.М.» – ТОВ.

У 2019 році, як з’ясували «Наші гроші», компанії-покупці нерухомості на СЕТАМ частину нерухомості передали в іпотеку одному з учасників торгів – АТ  «ЗНВКІФ «Аванпост». Бенефіціаром цієї компанії значиться Дмитро Мельник. Також Мельник є бенефіціаром іншої компанії-учасника торгів ТОВ «Парадай-З». Другим бенефіціаром компанії є Юрій Чмирь – депутат Сумської облради 7 скликання, колишній замголови АП Віктора Януковича, який також раніше очолював Сумську ОДА.

Чотири об’єкти нерухомості із цього кримінального провадження протягом 3-6 квітня 2020 р. арештовані та передані в управління АРМА: приміщення №151 та приміщення №153 на вул. Володимирській, 49а у Києві,  приміщення №116 на вул. Галі Тимофєєвої в Києві та приміщення з № 1 по № 6 (групи приміщень № 33) на вул. Митрополита Шептицького в Києві.

Об’єкт, його адреса та площа Ринкова вартість, визначена ТОВ «МЮК «СОЛОМОН

ГРУП» від 30.06.2016 та від 11.07.2016, на замовлення Фірми «Т.М.М.» – ТОВ

Ринкова вартість, визначена експертом ІСТЕ СБУ станом на липень 2018 р. Ринкова вартість, визначена ТОВ «Приватна експертна служба» у 2018 та 2019 рр. Ціна продажу на СЕТАМ (торги в період вересень-грудень 2018 р.) та покупець нерухомості Що з об’єктом станом на квітень 2020 р.
Нежиле приміщення №145, м. Київ, вул. Володимирська, 49А; 1137,80 кв.м. 93,6 млн. грн. 77,1 млн грн. 32,1 млн грн 46.5 млн грн,

ТОВ «Парадай-з»

Власник – ТОВ «Ріелтек». ТОВ передало об’єкт в іпотеку «ЗНВКІФ «Аванпост» по договору іпотеки від  07.06.2019 р.
Нежиле приміщення  №151, м. Київ вул. Володимирська, 49А; 688,90 кв.м 56,7 млн. грн 49,2 млн грн 20,4 млн грн 32 млн грн

ТОВ «Бест корп»

ТОВ «Бест корп»
Нежиле приміщення  №153,  м. Київ, вул. Володимирська, 49А; 960,70 кв.м. 79 млн.  грн. 65,7 млн. грн. 27,6 млн. грн. 36 млн грн

ТОВ «Парадай-з»

ТОВ «Парадай-з»
Н. п  № 144,  м. Київ,  вул.Володимирська, 49А; 1206,00 кв.м. 104 млн. грн. 85 млн. грн 33,8 млн. грн. 45,4 млн грн, фізособа Макар Володимир Романович
Нежиле приміщення № 118 м. Київ, вул. Провіантська, 3; 71,0 кв.м 3,7 млн. грн. 2,3 млн. грн. 1,2 млн. грн 1,2 млн грн

ТОВ «Транс індустрія»

Власник – ТОВ «Транс індустрія», приміщення в іпотеці у ЗНВКІФ «Аванпост» по договору іпотеки від 22 березня 2019 р.
Нежиле приміщення № 116, м. Київ, вул. Провіантська (Галі Тимофєєвої), 3; 1414.4 кв.м 74,8 млн.  грн 40,8 млн.грн 15,05 млн.грн. 15 млн. грн.

ТОВ «Транс індустрія»

Власник – ТОВ «Транс індустрія», приміщення в іпотеці в АТ «ЗНВКІФ «Аванпост» по договору іпотеки 22 березня 2019 р
Нежиле приміщення № 123 м. Київ, вул. Провіантська (Галі Тимофєєвої), 3; 72.6 кв. м. 3,8 млн. грн. 2,3 млн. грн. 1,2 млн.грн. 1.2 млн грн

ТОВ «Транс індустрія»

Власник – ТОВ «Транс індустрія», приміщення в іпотеці в АТ «ЗНВКІФ «Аванпост»« по договору іпотеки 22.03.2019.
Квартира  № 191, Київ, вул. Звіринецька, 59 8,9 млн.грн немає даних 5 млн. грн 5 млн. грн, АТ «ЗНВКІФ «Аванпост» АТ «ЗНВКІФ «Аванпост»

 

Нежилі приміщення з №1 по №45, №№ І, ІІ, тераса 30% (групи приміщень №25) – офіс (літера А),

м. Київ, вул. Луначарського, № 4; 1831,60 кв. м.

61,5 млн. грн. 64,4 млн. грн. 35, 7 млн. грн. 30, 7 млн грн, ТОВ «КГС інвест» ТОВ «КГС інвест»
Нежилі приміщення з №1 по №6 (групи приміщень №33) – офіс (літера А), м. Київ, вул. Луначарського, № 4; 473,5 кв.м 15,9 млн.  грн. 18,2 млн. грн. 9,8 млн. грн 8.9 млн грн. ТОВ «Валлерком» ТОВ «Валлерком», приміщення в іпотеці в АТ «ЗНВКІФ «Аванпост» по договору іпотеки від 27.06.2019
Н.п. з №1 по №7 (групи приміщень №40) – офіс (літера А), м. Київ, вул. Луначарського, № 4; 400,90 кв. м. 13, 4 млн. грн. 15, 4 млн. грн. 8,4 млн. грн. 7.15 млн грн.

ТОВ «КГС Інвест»

ТОВ «КГС Інвест»
Н. п з №1 по №7, №ІІ, тераса 30% (гр. приміщень № 43) – офіс (літера А), м. Київ, вул. Луначарського, №4; 469.60 кв.м. 15, 7 млн. грн 18, 1 млн. грн. 9,7 млн.грн.

 

7,9 млн грн.

ТОВ «Валлерком»

Власник – ТОВ «Валлерком», приміщення в іпотеці в АТ ЗНВКІФ «Аванпост» по договору іпотеки від 27.06.2019 р.
Майновий комплекс м. Київ, вул. Жмеринська 22 69,6 млн. грн. немає даних 25 млн. грн. Торги не відбулися
Квартира №111, м. Київ, Провіантська, 3; 359,3 кв. м. 19,2 млн.  грн немає даних 12,7 млн. грн. Продаж зупинений на підставі ухвали ОАСК.
Квартира №114, м. Київ, вул. Провіантська, 3, 749,9 кв. м 33,1 млн. грн. 29,8 млн. грн 16,1 млн. грн. Торги не відбулися

 

Аліна Стрижак, «Наші гроші»