Поліція розслідує як депутат-«труханівець» забезпечував передачу тестю приміщень на Дерибасівській
23.04.2020   //  

Поліція та прокуратура розслідують зловживання службовим становищем депутатом Одеської міської ради від «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова Олександром Матвєєвим, який діяв в інтересах близьких осіб під час передачі комунальних приміщень міськради у приватні руки. Про це свідчать ухвали Київського райсуду Одеси від 14 квітня.

В ухвалі йдеться, що згідно з заявою голови ГО «Відкрите суспільство України» Ігоря Бичкова, Матвєєв діяв в інтересах засновників ГО «Інтеграція плюс», ГО «Добрі справи», ПП «Інтерінвестстрой 2011», ПП «Кріат», ГО «Взаємодопомога та захист» та інших громадських організацій, вносив поправки та складав відповідні проекти рішень «Про перелік об`єктів комунальної власності, які належать приватизації та відчуження» та укладанням відповідних договорів купівлі-продажу комунальних приміщень, що належали Одеській міськраді.

Слідче управління ГУНП в Одеській області здійснює досудове розслідування в рамках кримінального провадження №12019160000001096 від 05.12.2019 за ч.5 ст. 191 КК України (привласнення коштів).

За даними слідчих, Матвєєв з 2010 р. входить до складу постійної комісії з комунальної власності Одеської міськради та був головою цієї комісії.

Слідчі встановили, що у лютому 2011 р. Матвєєв та Захар Петровицький заснували ПП «Інтерінвестстрой 2011». У червні 2011 р. Петровицький направив лист начальнику департаменту комунальної власності Одеської міської ради та голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради Матвєєву щодо розгляду можливості придбання нежитлового приміщення першого поверху, розташованого в Одесі,  вул. Дерибасівська, 12, площею 164,4 кв м. при умовах збереження оренди за управлінням юстиції.

Тоді ж на засіданні постійної комісії з питань комунальної власності прийнято рішення щодо включення пункту в проект рішення «Про перелік об`єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, які підлягають приватизації та відчуженню в 2011 р. та внести зміни і доповнення в рішення Одеської міської ради» про відчуження нежитлового приміщення першого поверху розташованого на Дерибасівській, 12, площею 164, 4 кв м на користь ПП «Інтерінвестстрой 2011», затвердженого головою комісіє Матвєєвим.

В подальшому включено приміщення першого поверху для викупу ПП «Інтерінвестстрой 2011» за умови збереження орендаря за гроші.

У липні 2011 р. Матвєєв вийшов із засновників, а новим співвласником ПП «Інтерінвестстрой 2011» став Володимир Музика – тесть Матвєєва.

Згідно з Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», Матвєєв був зобов`язаний невідкладно повідомити безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів між його повноваженням та особистими інтересами його сім`ї, про те не вжив належних заходів.

У квітні 2013 Департамент комунальної власності Одеської міськради та «Інтерінвестстрой 2011» уклали договір купівлі-продажу першого поверху площею 164,4 кв м., загальна вартість якого складала 982 тис грн., відповідно до затвердженого директором Департаменту комунальної власності Одеської міськради від 10.09.2012 звіту оцінки інвестиційної вартості приміщень першого поверху площею 127 кв. м. та приміщень першого поверху площею 37,4 кв м. Однак, на той час середня вартість 1 кв м складала близько $2000, усього $328 000.

Тобто, на той час реальна вартість першого поверху будівлі складала 2,20 млн грн., що на 1,22 млн грн. більше, ніж було продано. Отже, було нанесено збитки місцевому бюджету на 1,22 млн.

Таким чином, на засіданнях комісії з комунальної власності міської ради Матвєєв був присутній та виконував свої службові обов`язки, особисто прийняв участь у голосуванні, яке стосувалось інтересів його родичів та затвердив протокол засідання комісії «Про перелік об`єктів комунальної власності територіальної громади м. Одеси, що підлягають приватизації та відчуженню, та внесення змін до рішень Одеської міської ради», який в подальшому було винесено на сесію міськради.

Суд надав слідчим доступ до документів реєстраційної, податкової справ ПП «Інтерінвестстрой 2011» та до банківського рахунку цього підприємства.

Згідно з рішенням Господарського суду Одеської області від 3 березня 2014 р., договір купівлі-продажу від 25.04.2013 р. нежитлових   приміщень  першого поверху що розташовані  на вул. Дерибасівська, 12 та складаються з приміщень  на 127 кв м, та 37,4 кв. м., укладений між міською радою та ПП «Інтерінвестстрой 2011», визнано недійсним. Суд також зобов’язав «Інтерінвестстрой 2011» повернути Одеській облраді ці приміщення.

Водночас, згідно з ухвалою Приморського райсуду від 2015 р., відомо, що держреєстратор прав на нерухоме майно відмовив Одеській облраді у реєстрації права власності на ці приміщення, оскільки власником приміщень була приватна особа, якій нерухомість продало ПП «Інтерінвестстрой 2011».

Наразі ПП «Інтерінвестстрой 2011» записане на Захара Петровицького, який є помічником депутата Одеської міськради від «Довіряй ділам» Юрія Шумахера, та Оксану Павлову.

Засновниками ГО «Інтеграція плюс» та ГО «Добрі справи» є Володимир Музика та Захар Петровицький, власником ПП «Кріат» є Володимир Музика, засновниками ГО «Взаємодопомога та захист» є Музика та Віталій Павлів.

Журналісти не раз писали про  діяльність Матвєєва під час його головування у  комісії з питань комунальної власності.

Так, завдяки рішенням представників місцевого самоврядування виселили  міську бібіліотеку, яку в подальшому перепродали, та відкрили на її місці торговельний бутік.

Також Матвєєв причетний до руйнації  колишнього дитсадка, який у 2014 р. передали в оренду  ГО  «Взаємодопомога та захист», засновником якої є також тесть  Матвєєва – Володимир Музика.

Схема з громадськими організаціями тестю Матвєєва допомогла не лише з дитсадком, але й з квартирами. Так ГО «Добрі справи» та ГО «Інтеграція плюс» володіли 5-ми квартирами загальною площею 370 кв. м за адресою вул. Жуковського, 14. Хоча будинок належить до культурної спадщини Одеси, до нього добудована  триповерхова будова.