Теща і тесть топ-менеджера «Онуру» отримали від «Укравтодору» 59 мільйонів на утримання траси на Рівненщині
22.04.2020   //  

10 квітня Служба автомобільних доріг у Рівненській області підписала договір з ТОВ «Спец комплект постач» на експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт автодороги державного значення М-06 Київ – Чоп на 59,43 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На експлуатаційне утримання дороги загальною протяжністю 198 км подавались чотири учасники – «Спец комплект постач», ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», ТОВ «Захід-диліжанс» та ПАТ «Рівнеавтошляхбуд». Але до аукціону були допущені тільки перші дві компанії. Інших відхилили через невідповідність тендерній документації.

Фірму «Захід-Диліжанс» відхилили у зв’язку з тим, що учасник у складі тендерної пропозиції мав надати довідку, що підтверджує наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід. Але учасник надав довідку, в якій не вказано освіту та загальний стаж роботи працівників у дорожньому господарстві.

Крім того, фірма мала документально підтвердити наявність власної чи залученої випробувальної  дорожньої лабораторії, і підтвердити її відповідність вимогам чинного законодавства, тобто надати свідоцтво про сертифікацію. Але у складі тендерної пропозиції учасник надав атестат про акредитацію дорожньої лабораторії, в якому вказано, що сфера його дії визначено додатком до цього атестата, який є невід’ємною його частиною і складається з 325 аркушів. Натомість компанія надала лише 5 аркушів з додатку до атестату, що на думку замовника вважається наданням атестату про акредитацію не в повному обсязі.

«Захід-диліжанс» подала скаргу до тендерної комісії АМКУ на своє відхилення. У скарзі фірма зазначила, що замовник незаконно відхилив учасника у зв’язку з тим, що у тендерній пропозиції фірма  зазначила, що планує залучити працівників відповідної кваліфікації за цивільно-правовими угодами. Така умова дозволена тендерною документацією, а відтак замовник згідно цивільного кодексу не видає наказ про прийом на роботу таких працівників, не веде і не зберігає їх трудові книжки. Тож на думку учасника, він подав усю необхідну і наявну у нього інформацію в складі своєї тендерної пропозиції. Скаржник також зазначає, що у додатку до атестату дорожньої лабораторії, надав на поданих листах всю необхідну інформацію, інша частина сертифікату не мають жодного відношення до умов цієї закупівлі.

Але ТОВ «Захід-диліжанс» з невідомих причин відкликала скаргу ще до початку її розгляду в Антимонопольному комітеті.

В результаті торгів ДП «Рівненський облавтодор» та «Спец комплект постач»  скинули лише 4,1% та 0,6% відповідно. Економія від очікуваної вартості склала 8,5 %.

Нагадаємо, нещодавно Департамент регіонального розвитку Київської міської держадміністрації без торгів віддав ТОВ «Спец комплект постач» 32,46 млн гривень.

Фірма «Спец комплект постач» почала вигравати тендери з 2017 року і за цей час отримала підряди на 2,16 млрд грн.

Рівненський підряд став першими, які фірма отримала від Укравтодору за межами Київської області. Вихід за межі ареалу стався після зміни власників компанії.

За часів Порошенка «Спец комплект постач» належав оточенню нардепа Ярослава Москаленка та губернатора Київщини Олександра Горгана.

У грудні 2019 року фірма змінила власників і керівництво. Нині 50% компанії володіє Надія Кравс.  Її чоловік – Петро Кравс, значиться директором ТОВ «Агросетон», яка входить до турецької  групи компаній «Онур». Вони тесть і теща Емре Караахметоглу, який є генеральним координатором «Онур Груп» в Україні. Їх дочка Олена Кравс у 2018-му році вийшла за нього заміж. Її двоюрідний брат Олег Фаріон також володіє часткою «Онур конструкціон інтернешнл».

Ще 50% «Спец комплект постачу» належить Сергію Дяченко.  Директором спочатку призначили Енвера Муслімова (керівник ТОВ «Юнашківський гранкар’єр», який належить Четінджевізу Онуру), а у лютому директором став Текінджан Керем.