«Укргазвидобування» уклало з офшорними румунами 15-річний партнерський договір на 7,4 мільярда
21.04.2020   //  

АТ «Укргазвидобування» 17 квітня уклало з ТОВ «Експерт Петролеум Україна» договір зі збільшення видобутку на 7,43 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Компанії замовили послуги і роботи з підвищення видобутку за рахунок її власних коштів з прив’язкою компенсації до об’єму фактично видобутих вуглеводнів. Договір підписали строком на 15 років – до 17 квітня 2035 року із можливістю продовження ще на 10 років.

Підрядником стала «Експерт Петролеум Україна», бо вона є дочірнім підприємством компанії «Expert Petroleum Solution SRL» (Румунія), котра перемогла в конкурсі РЕС (production enhancement contract – договір зі збільшення видобутку) по двох лотах разом.

«Укргазвидобування» провело конкурс на укладення договорів зі збільшення видобутку у двох групах газових родовищ у Західному регіоні. У першому раунді оцінили пропозиції чотирьох міжнародних компаній та вирішили провести комерційні переговори з двома із них: румунською «Expert Petroleum Solutions SRL» і китайським консорціумом компаній «Енергетична інженерія Сіньцзян Бейкен» та «Нафтова інженерія Чжунши Шенлі».

Тоді «Укргазвидобування» повідомляло, що «Expert Petroleum Solutions» заснована в 2005 році з метою розвитку та вдосконалення в рамках виконання PEC-проектів зі збільшення видобутку для румунської «Romgaz». У 2016 році фірма отримала контракт на збільшення виробництва з румунською компанією «OMV Petrom». Сьогодні «Expert Petroleum Solutions» працює в Україні, Індії, Анголі, Казахстані та Північній Африці.

Київська «Експерт Петролеум Україна» була зареєстрована тиждень тому – 13 квітня 2020 року. Засновником у державному реєстрі вказана компанія «Expert Petroleum SPV SARL» із Люксембурґу, а кінцевими бенефіціарами – компанії «Expert Petroleum Founders SARL» із Люксембурґу, «GMS Specialized Services» із Бахрейну, «GMS Holdings» із Кайманових островів і Гіаф Мунір Реда Сухтян (Ghiath Muneer Reda Sukhtian) з Йорданії.

Директором є Вікторія Костянтинівна Сергеєва. Особа з такими ПІБ у 2015 р. на круглому столі в енергокомітеті ВРУ представляла ТОВ «РВE Деа Україна» Михайла Фрідмана.

Нагадаємо, у грудні 2019 року «Укргазвидобування» замовило адвокатському об’єднанню «Прайсуотерхаускуперс Лігал» оцінку ризиків у проектах партнерських угод, у т. ч. РЕС.