В АМКУ подали заяву про змову учасників найбільшого тендеру 2020 року – по будівництву Запорізького мосту за 12 мільярдів гривень
16.04.2020   //  

(додано коментар Олександра Кубракова)

Турецькі компанії «Onur» та «Gocay» вчинили антиконкурентні узгоджені дії на тендері по будівництву автотранспортної магістралі через Дніпро в Запоріжжі вартістю 12 млрд грн.

Відповідну заяву з доказами 16 квітня подали в Антимонопольний комітет України засновники платформи «Ліга антитрасту» – ГО «Рада захисту конкуренції та споживачів».

Факти, що підтверджують узгодженість поведінки «Онуру» і «Гьочай», отримані завдяки аналізу схожостей у тендерних пропозиціях компаній, їх ціновій поведінки на аукціоні та ланцюжкам зв’язків між фірмами.

Одна і та ж особа є керівником фірми «Гьочай» та довіреною особою голови правління «Онуру».

Власноруч підготовлені довідки цих фірм мають однакові метадані та характерну структурну схожість.

 

Фірми розташовані на відстані 600 км одна від одної, однак одночасно отримували банківські довідки в одному відділенні банку. І також одночасно засвідчували документи на тендер у одного нотаріуса.

(Весь текст заяви – за посиланням https://cutt.ly/5t2UF1K).

Засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр) повідомила, що Антимонопольний комітет після отримання заяви має розпочати розслідування та за результатом притягнути змовників до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі до 10% доходу цих компаній за попередній рік. Мова йде про сотні мільйонів гривень.

Крім цього, Укравтодор після прийняття АМКУ рішення матиме право стягнути зі змовників спричинену йому шкоду у подвійному розмірі.

При цьому розслідування жодним чином не впливатиме на процес будівництва мосту, та обов’язок компанії виконати умови контракту залишається незмінним.

«Звернення щодо змови «Онур» та «Гьочай» – лише перший крок. Укравтодор роками не помічає, як його закупівлі загрузли в змовах. За отриманою нами інформацію, за весь час існування Прозоро було лише одне звернення в АМКУ щодо змови від Сумської Служби автодоріг. Якщо сам автодор не хоче вичистити дорожню сферу від впливу картелів, ми допоможемо. 6 гривень з кожного придбаного нами літру витрачаються на дорожніх тендерах. Якщо конкуренції на тендерах немає, переплата досягає 40% на кожен кілометр ремонту дороги. А значить кожного разу, заправляючи авто, більше 2 грн з літра ми можемо платити фактично картелістам», – вказала Агія Загребельська.

У свою чергу голова Укравтодору Олександр Кубраков згодом відповів на питання, чи вплине на будівництво мостів розслідування Антимонопольного комітету.

«Якщо коротко – то ні, на будівництво це ніякого впливу не матиме. Йдеться виключно про конкуренцію і про можливе порушення антимонопольного законодавства. Тобто, якщо розслідування встановить факт порушення, компанія заплатить штраф і, можливо, їй буде обмежений доступ до участь в інших тендерних процедурах. Однак, будівництво триватиме. Процес будівництва і виконання укладеного договору розслідування порушень антимонопольного законодавства жодним чином не стосується, це абсолютно різні речі. Гучні заяви про зрив робіт не мають підстав», – резюмував Олександр Кубраков.

Тендер на будівництво Запорізького мосту провела Служба автомобільних доріг Запорізької області (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-11-26-001184-a). 3 березня торги завершились підписанням угоди з «Онуром» вартістю 11,92 млрд грн. Це найбільший тендер 2020 року в системі «Прозорро».

На участь в тендері подавали заявки ще чотири українських та іноземних компаній – китайські корпорації «China Road and Bridge Corporation» та «Сіногідро Корпорейшн Лімітед», турецька компанія «Лімак» та київське ТОВ «Еко-буд-трейд». Однак представники «Укравтодору» в усіх випадках знайшли приводи для відхилення конкурентів. «Сіногідро» і «Лімак» оскаржували своє відхилення в АМКУ, однак з різних причин відкликали свої скарги.

Відтак до участі в торгах були допущені лише турецькі компанії «Онур» та «Гочай». В результаті вони провели між собою торги, знизивши свої пропозиції лише на 3% від очікуваної вартості торгів. При цьому різниця між їхніми пропозиціями становила лише 0,26%, що є ще однією ознакою антиконкурнетних узгоджених дій.

 

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» заснована громадськими організаціями «Рада захисту конкуренції і споживачів» та «Наші гроші».

За додатковою інформацією звертатись:

телефон: (067) 468 60 40

месенджер: https://www.facebook.com/league.antitrust/