Миколаївська ОДА розцінила намір учасника тендеру поскаржитись в АМКУ як тиск і загрозу плану Зеленського
16.04.2020   //  

Управління інфраструктури Миколаївської облдержадміністрації у тендері на ремонт дороги заявило, що вважає скарги до Антимонопольного комітету учасників на дискримінаційні умови у тендерній документації тиском на замовника, що ставить під загрозу реалізацію ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво» в частині розбудови транспортної мережі. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

У торгах на поточний середній ремонт дороги місцевого значення О150907 Маринівка-Щасливка очікуваною вартістю 53,80 млн гривень, один з учасників ринку написав у розділі «вимоги про усунення порушення» про неправомірні вимоги у тендерній документації. Зокрема, це стосувалось вимоги  щодо надання гарантійного листа довільної форми з інформацією, чи становитиме вартість тендерної пропозиції за результатами аукціону менше ніж 80% від загальної вартості закупівлі, або ні. У зверненні можливий учасник вказав, що законом про «Про публічні закупівлі» чітко визначений етап процедури відкритих торгів, під час якого повинна стати відома вартість тендерних пропозицій усіх учасників. А витребуванням зазначеного документу замовник порушує послідовність етапів проведення процедури відритих торгів. Тож на думку компанії, замовник створив умови для порушення принципу недискримінації учасників, що є протизаконним та порушує правила прозорого проведення закупівлі. Можливий учасник вимагає внести зміни до ТД, та повідомляє, що у разі незадоволення вимоги планує звернутися до Антимонопольного комітету.

На цю вимоги Управління інфраструктури Миколаївської держадміністрації відповіло, що цей лист є «гарантією» від падіння ціни  під час проведення аукціону. На думку замовнику,  зниження ціни більш ніж на 20% від очікуваної закупівлі є ризиком для своєчасного, якісного виконання робіт за результатами закупівлі. Саме для підтвердження обґрунтованості зниження ціни нижче ризикової межі, замовником вимагається детальне обґрунтування ціни на матеріальні ресурси. Крім того, замовник зазначив, що  звернення можливого учасника до Антимонопольного комітету буде розцінюватись замовником як здійснення тиску, і саме це поставить під загрозу реалізацію ініціативи Президента України «Велике будівництво» в частині розбудови транспортної мережі.

«Велике будівництво» — спільний проект президента Володимира Зеленського та уряду, який передбачає спорудження доріг та інфраструктурних об’єктів по всій країні.