Комунальники Кличка злили 103 мільйони на паркувальну систему від партнера Дзекона
15.04.2020   //  

КП «Київтранспарксервіс» 10 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Юніп Україна» паркувальну систему за 102,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч мають впровадити Автоматизовану систему контролю оплати вартості послуг з паркування в м. Києві. Ліцензійний софт «UNIP» із річною гарантією коштує 91,97 млн грн. З аналогічних договорів переможця відомо, що такий софт уже працює принаймні у Дніпрі та Львові. Решта 10,73 млн грн. відведено на обладнання за такими цінами:

  • 57 паркувальних автоматів виробництва ПрАТ «Промзв’язок» по 147 тис грн.
  • 43 захищені планшети Logic Instrument Fieldbook K80 G2 8″ (Франція), котрі мають експертний висновок і сертифікати відповідності та експертизи типу, по 39 тис грн.
  • 43 портативні принтери для квитанцій Zebra ZQ300 (США) по 12 500 грн.
  • 43 акумулятори до принтера по 3 064 грн.

У відкритих джерелах такі планшети у різних комплектаціях у роздріб коштують 43-59 тис грн., а принтери Zebra ZQ310 наступної моделі – 14 506 грн., що трохи дорожче.

Ціна угоди всього на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 105,88 млн грн.

Різні фірми скаржились в АМКУ на вимоги, які вважали дискримінаційними. Ці вимоги зводились до того, що учасник мав запропонувати готову систему, яка вже де-небудь впроваджена. Йшлося про занадто короткі строки розробки, надання атестату КЗІ, який неможливо отримати в ці строки, закупівлю софту та обладнання разом, підтвердження досвіду за 2017-2019 роки саме щодо паркувальних систем, які взаємодіють із реєстрами МВС. Після одного з рішень АМКУ замовник дозволив подавати аналогічні договори за 2017-2019 роки щодо будь-якого софту, залишивши вимогу взаємодії з реєстрами МВС.

На тендер прийшли «Юніп Україна», ТОВ «Перипротект», ТОВ «Сеа Елетротехніка» і ДП «Інфотех» МВС. Замовник допустив до аукціону лише «Юніп Україна», а решту відхилив.

«Перипротекту» закидали, що він надав атестати на софт, не підтвердивши, що сам брав участь у його розробці чи має право на його використання. Однак фірма повернулася на торги через АМКУ, оскільки тендерна документація не вимагала такого підтвердження.

«Інфотех» і «Сеа Елетротехніка» не надали документальне підтвердження щодо взаємодії з реєстрами МВС та експертний висновок КЗІ на планшети. Також «Інфотех» не приніс тендерне забезпечення, аналогічні договори, документ про тестування працездатності системи при повному проектному навантаженні та копію витягу з ЄДРЮО, ФОП та ГФ.

Столична «ЮНІП Україна» належить фірмі «ЮНІП АГ» («UNIP AG», Швейцарія), а кінцевими бенефіціарами є громадяни України Юрій Макаренко та Ілля Солодовський.

Нагадаємо, Солодовський в 2011 році був введений до наглядової ради «Укртелекому». Він був директором ТОВ «ЄСУ», через яке проводилась приватизація «Укртелекому». Також Солодовський співволодіє ТОВ «СТ «Нові лісники» з Ігорем Зіміним і Георгієм Дзеконом, керівником «Укртелекому», який проводив приватизацію державної компанії. Після Майдану Дзекон за цю справу був спочатку оголошений у розшук, а потім знятий.

У 2016 році «Укрпошта» без тендеру замовила SMSок на 1,80 млн грн. у ТОВ «Центр глобальних повідомлень Україна» дорожче від тарифів операторів. Ця компанія належить Іллі Солодовському, Юрію Макаренку та екс-нардепу від БЮТ Євгену Зіміну, який на той час був керівником ІТ-відділу «Укрпошти». Це син вищезгаданого Ігоря Зіміна.