Пара «ШБУ-77» та «ШБУ №14» вкотре розіграли тендери Укравтодору на 81 млн, імітуючи конкуренцію
14.04.2020   //  

10 квітня Служба автомобільних доріг Чернігівської області визначилась з переможцем тендерів на експлуатаційне утримання шістьох ділянок доріг у загальною вартістю 81,27 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На експлуатаційне утримання доріг державного значення та штучних споруд на них чернігівський САД розіграла два тендери, в обох перемогло ТОВ «ШБУ-77».

На тендер по дорогам Р-67, Р-68, Т-25-15, Т-25-24, Т-25-30, Т-25-38, Т-25-46, Т-25-56  очікуваною вартістю 40,00 млн гривень подавались шість компаній – «Дс пром груп», «ШБУ-77». «Шляхо-будівельне управління -№14», «Данко», «Бахмачбудсервіс» та «Транс лайн груп». До аукціону, крім переможця  «ШБУ -77», дійшла тільки одна фірма – «Шляхо-будівельне управління №14». Конкуренти на тендері майже не торгувались, фірма знизила ціну тільки на  1%. В результаті економія від очікуваної вартості на торгах склала усього лише 1,7%.

Інших конкурентів тендерний комітет відхилив за невідповідність вимогам тендерної документації. «Дс пром груп» та «Данко» оскаржували відхилення у Антимонопольному комітеті. Але скаргу «Данко» не задовольнили, а «Дс пром груп» відкликала скаргу ще до початку її розгляду в АМКУ.

У другому тендері чернігівський САД  розігрував експлуатаційне утримання автодоріг Р-67 та Р-68 очікуваною вартістю 42,60 млн гривень. Тут склалась ідентична ситуація – перемогу отримала «ШБУ-77», а в конкуренти вийшла тільки ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14». Інші учасники були не допущені до аукціону, а фірма-конкурент майже не знизила ціну.  Економія від очікуваної вартості на цих торгах склала усього лише  1,5%,

Пара фірм «ШБУ-77» та «Шляхо-будівельне управління №14» відомі тим, що ходять одна до одної на тендери у ролі спаринг-партнерів і імітують конкуренцію, розігруючи між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях.  При цьому Служби автодоріг зазвичай викидають з тендерів їх конкурентів. За останні три роки компанії розіграли між собою тендерів на будівництво доріг  на 1,7 млрд грн.

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

Бенефіціар «ШБУ №14»  —      місцевий бізнесмен Костянтин Будьонний – бізнес-партнер найвідомішого будівельника Чернігівщини Владислава Атрошенка з «Партії регіонів» та «Блоку Петра Порошенка».