Укравтодору знову вставили рішення АМКУ про дискримінаційну заточку 100х85. Тепер у Херсоні
10.04.2020   //  

6 квітня Антимонопольний комітет України зобов’язав Службу автомобільних доріг у Херсонській області виключити з тендерної документації дискримінаційні умови на торгах очікуваною вартістю 158,30 млн гривень, про це повідомляється у системі «Прозоро».

Дискримінаційні положення тендерної документації на поточний середній ремонт автомобільної дороги  державного значення М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ оскаржило ТОВ «БК Євродор». Компанія  оскаржувала заточку Укравтодору, яка заважала компанії брати участь у торгах через відсутність 100% досвіду по аналогічним роботам у останні три роки по договорам, що виконані на 85%.

Відповідні вимоги вже неодноразово були оскаржені в Антимонопольному комітеті, але укравтодорівці продовжують прописувати її у тендерну документацію. Саме ця умова обмежує кількість учасників на  тендерах на будівництво/реконструкцію доріг . Адже відповідний досвід по великим проектам Укравтодору,  мають не більше десятка компаній, які забрали разом майже половину всіх  підрядів на будівництво доріг  України в останні два роки.

У скарзі «Євродор» зазначав, що замовник виставив на торги 4 лоти, і до кожного вказав різні обсяги виконаних за аналогічними договорами робіт на одні й ті самі види робіт. Тож якщо учасник має достатньо досвіду для виконання робіт на частині дороги за одним лотом , то він буде в змозі виконати ту саму роботу на іншому відрізку тієї самої дороги. Крім того, скаржник зазначив, що замовник фактично звузив поняття «аналогічного досвіду» , бо у вимогах прописав марки матеріалів за допомогою яких роботи мали виконуватись. Зокрема, аналогічний досвід влаштування верхнього шару дорожнього покриття мав проводитись саме з ЩМА, але технологія під час такого виду робіт за допомогою інших видів асфальтобетонної суміші не відрізняється.

У скарзі фірма зазначила, що згідно з положеннями Закону «Про публічні закупівлі» для підтвердження відповідності наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору достатньо підтвердити наявність досвіду виконання аналогічних договорів за предметом закупівлі, а не обсягів їх виконання. Тож вказаною вимогою САД Херсонської області  фактично створив перешкоду у доступі до процедури закупівлі тим учасникам, які виконували аналогічні договори в менших обсягах, що обмежує конкуренцію  і порушення норм закону.

За рішенням Колегії Антимонопольного комітету, вимоги прописані замовником у документації  порушують принципи  недискримінації учасників, відкритості та прозорості процедури закупівель, тож колегія АМКУ зобов’язала Херсонський САД  внести зміни у  тендерні вимоги.

Нагадаємо, раніше «БК Євродор» подав, а потім відкликав до початку розгляду чотири  скарги до Антимонопольного комітету, які стосувались вищезгаданої дискримінаційної вимоги Укравтодору.  З яких причин учасник втратив зацікавленість до попередніх  чотирьох тендерів загальною вартістю 1,71 млрд гривень,  не відомо.

Компанія «БК Євродор» належить Ганні Галевич з Кам’янського та Тетяні Кисіль з Харківщини. Керівником значиться Микола Кривий.  Раніше,  у бенефіціарні власники входив Олександр Горбулін, який працював у ТОВ «Автомагістраль-Південь». «Автомагістраль-Південь» є  абсолютним лідером серед підрядників Укравтодору.