Голик RIP, Або як картель пожирає використаних апологетів картелю
10.04.2020   //  

Автор публікації – Юрій Ніколов, редактор сайту “Наші гроші”

Юрія Голика таки вигнали з «Великого будівництва». Місце прем’єрського радника зайняв Тарас Сиротинський.

Джерела «Наших грошей» підтвердили, що позбавлення статусу радника голови Укравтодору – справжнє, і його впливу на «шашки-рєшашки» з підрядниками зараз більше немає. Є лише потоки рекламних роликів на особистій сторінці в фейсбуці.

Тепер в Укравтодорі поки що рулить Олександр Кубраков. Він не приховує, що вибудовує таку модель ринку ремонту доріг, при якій мільярди освоюватимуть лише обрані компанії. На питання «як стати підрядником» «Укравтодору» він відповідає риторично: «Ні – картелю?» Ну звісно ж, кому простіше сказати ні – картелю чи звичайним учасникам ринку?

Діюча модель передбачає розіграш мільярдних тендерів у вузькому колі лідерів картелю «Автомагістраль-Південь», «Онур» і «Ростдорстрой», та лідерство місцевих компаній у кількох регіонах. Решті – ситуативні пайки та субпідрядні об’їдки.

Фактично справжні торги переносяться з державних процедур «Укравтодору» на приватні тьорки генпідрядників, які обирають субпідрядників за власними правилами. Таким чином маржа, яку «Укравтодор» зашиває в очікувану вартість державних торгів, ділиться не під софітами системи «Прозорро», а на приватній території.

Ідеологом цієї схеми і був Юрій Голик. Однак революція зіжрала свого батька по одній простій причині – мавр зробив свою справу, мавр більше не потрібен. Про висновки з цієї історії для самого Кубракова – нижче, а поки що давайте пригадаємо історію занепаду Голика.

2015 рік. Петро Порошенко зачищає владу від слідів Ігоря Коломойського. Голова Адміністрації президента Борис Ложкін вирішує віддати крісло дніпропетровського губернатора Валентину Резніченку, своєму партнеру по УМХ. З цього ж медіа-холдингу Резніченко взяв Голика на позицію свого позаштатного радника.

В УМХ Голик займався рекламою, і приблизно цим же продовжив займатись для Дніпропетровської ОДА – створював Резніченку імідж ефективного розбудовника, плескав фейсбучним ядом в опонентів (ще одним яскравим прикладом такого модусу операнді був неофіційний радник самого Порошенка Юрій Бірюков, який відповідав за освоєння харчових і речових бюджетів Міноборони). По ходу Голик став набагато відоміший свого патрона, і вже фейсбук сторінка Резніченка рекламувала дописи радника губернатора.

Під кураторством Голика Дніпропетровська ОДА для ремонту доріг замовляла асфальтобетон у півтора раза дорожче від сусідніх областей, а місцева філія «Укравтодору» ховала ціни будматеріалів (докладніше див. «Коштовний асфальт #команди_Голика»).

Однак збільшення статків самого Голика зафіксувати було неможливо. Бо він був лише радником, тобто жодним чином не був пов’язаний з державною службою і зобов’язаннями перед НАЗК. Тому він міг однією рукою займатись будівельними маржами, а другою інвестувати в рекламний ринок за допомоги Наталії Худової (РА «New Line Communications») і групи близьких менеджерів ще з часів УМХ.

Під час президентської кампанії 2018-2019 років Голик у передвиборочому угарі перейменував розкручений хеш-тег #команда_Резніченка на #команда_Порошенка. Здавалося б, що після поразки власника «Рошену» солодке життя закінчиться у всіх посіпак минулого режиму. Наприклад, новий очільник Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко вказав на масу недобудованих проектів командою Резніченка, кошти на які уже були освоєні. Відтак Резніченко засів десь у Франції, яку у якості більш-менш постійного місцезнаходження також полюбляє Ложкін.

Однак Зеленський за відсутності власних кадрів залюбки рекрутував соратників Порошенка. Так посаду прем’єра отримав Олексій Гончарук. Він зробив Голика своїм радником (знову без будь-яких зобов’язань перед НАЗК), і той почав знову строїти з себе велике будівельне цабе. Однією рукою він перебудовував митні переходи для Макса Нефьодова, другою він ставив рекорди на будівництві «Дороги життя» Запоріжжя-Маріуполь. Зеленському сподобалось і Голику запропонували податися на конкурс на голову «Укравтодору», однак Голик не хотів брати офіційну відповідальність за «убиту в хлам машину», де довелось би світити свої доходи перед НАЗК і відповідати за брехню в декларації по закону. Тож головою агентства зробили Олександра Кубракова, який раніше працював у громадській організації BRDO під началом Олексія Гончарука.

Після цього Голик став обличчям піар-проекту «Большая стройка». Йдеться про завершення давно початих ремонтів та будівництв лікарень, шкіл, дитсадків, стадіонів, доріг тощо. Президенту Зеленському почали показувати фотовиставки об’єктів «як було – як стало – як буде», голова держава перед телекамерами ставив задачі про швидку добудову, яка має зіграти свою роль під час місцевих виборів восени 2020 року (кожен завершений довгобуд – це наочний приклад успіхів нової лади, червоні стрічки різатимуть кандидати від «Слуги народу», до яких в рамках передвиборчого гастрольного туру приїжджатиме сам президент і можливо «Квартал-95»).

По ходу Голик і Кубраков донесли до президента потребу в інвестуванні в ремонт доріг найбільших сум за всю історію України. На 2020 рік запланували щонайменше 86 мільярдів гривень, а Голик навіть фантазував про 110 млрд грн, що більше навіть всіх-всіх-всіх видатків держави на медицину і у чотири рази більше від оборонного замовлення воюючої України. Сума настільки гігантська, що в держбюджеті її банально не було. І Зеленський у лютому навіть підписав закон про те, що «Укравтодор» позичить 19 мільярдів під державні гарантії. І освоєння цієї суми малювалось ідеологам «Великого будівництва» настільки привабливим, що коли новий уряд почав в істериці шукати гроші на боротьбу з коронавірусом, то про секвестр видатків на дороги навіть не йшлось.

Володимир Зеленський під час селекторної наради з мерами та губернаторами 25 березня заявив, що «Велике будівництво» не має припинятися навіть під час карантину:

«Повністю зупинити країну ми не маємо права. Проект «Велике будівництво» має бути продовжено, але все повинно бути безпечно».

Найбільші кошти «Великого будівництва» мають бути освоєні саме через «Укравтодор». Голик і Кубраков ще зимою почали просувати новий концепт, головною метою якого було обмежити доступ до укравтодорівських тендерів. Офіційно це мають закріпити у так званих Методичних рекомендаціях Міністерства економічного розвитку. МЕРТ зі вступом в силу змін до закону «Про публічні закупівлі» 19 квітня отримає законну можливість візувати методичні рекомендації по формуванню різних тендерних документацій (ТД). І в «Укравтодорі» і розробили свій проект Типової ТД. А в ньому чорним по білому прописали, що до участі в торгах допускатимуть лише ті фірми, що в останні 3-5 років мали такий досвід роботи, який вимагатиметься на кожному наступному тендері. Якщо спрощено, то коли ти хочеш взяти участь в торгах на капремонт державної дороги ціною 1 мільярд то доведи, що раніше ти вже виконав саме капремонт саме державної дороги на той самий мільярд. А якщо ти формально вигравав тендери не на капремонт, а на поточний середній ремонт – то твій досвід вже недостатній. Так само для ремонту державної дороги не підходить дорога будь-якого іншого значення. Хоча мова завжди йде про одне й те саме – укладання асфальту хоч в капремонті, хоч в поточному середньому на будь-якій дорозі – це все рівно просто укладання асфальту.

Під такі жорсткі вимоги не пролазили не те що різна дрібнота, а навіть такі мастодонти ринку як «Альтком» та «ПБС». За нашими підрахунками, мова йде взагалі про звуження кола допущених до трьох компаній – «Автомагістраль-Південь», «Онур» та «Ростдорстрой». Які разом з кількома іншими лідерами Топ-10 фаворитів підрядів «Укравтодору» створили картель під дахом Національної асоціації дорожників України.

Отже якщо «укравтодорівцями» вдасться продавити свої Методрекомендації – то вони отримають фактично герметичну модель влади.

І передчуття успіху вже призвело до абсолютно логічних дій – навіщо картелю ті, хто йому більше непотрібен? Голик відпіарив – Голик може йти. У нього немає державної посади, яку в Україні завжди можна конвертувати в адміністративну ренту. У нього немає власної фірми в картелі, яка має реальну владу. Він просто вже використаний піар-ас.

Однак ми віддаємо належне оральним і організаторським навичкам Юрія Голика. Він пережив падіння Порошенка і Гончарука. Тому не будемо до кінця виключати можливість того, що він просто відійшов в сторону від Олександра Кубракова, чийого падіння можна очікувати теж у будь-яку мить. І саме з тієї ж причини – навіщо картелю чужий йому менеджер? Картель може поставити головою «Укравтодору» випестуваного і перевіреного президента НАДУ Тараса Сиротинського, щоб всі гроші і маржі залишались в картелі. І не доведеться ділитись суттєвими відсотками з маврами, які вже виконали свою справу. Перші кроки вже зроблено. Шмигаль провів через Кабмін рішення про те, що він тепер може без оглядки на конкурси призначати будь-кого на керівні посади в Укравтодорі. А самого Сиротинського прем’єр-міністр на початку квітня вже призначив своїм радником. Таким чином питання набрання певного стажу державної служби Сиротинським – це лише питання часу. А далі – призначення на плюс-мінус високу посаду в Укравтодорі, переведення на посаду заступника, зняття Кубракова за будь-який факап і призначення замголови виконуючим обов’язки голови Укравтодору. І все. Картель закриється від усіх на всіх щаблях. Залишиться тільки захищати Шмигаля на посаді прем’єра, аби Голик не повернувся з яким-небудь наступником.

Блог від: Юрій Ніколов