В СБУ вважають, що у Кличка переплатили за обладнання та софт 150 мільйонів
08.04.2020   //  

СБУ та Офіс Генпрокурора вважають, що за останні три роки СКП «Київтелесервіс» купило у ТОВ «Білінтех Україна» та ТОВ «ВМ Констракшн Україна» обладнання та програмне забезпечення з переплатою на 143,7 млн грн. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 1 квітня.

Слідчі встановили, що у 2017-2019 рр. Спеціалізоване комунальне підприємство «Київтелесервіс» вісім разів замовляло послуги «Білінтех Україна» на загальну суму 196,9 млн грн. (освоєно 161,1 млн) та чотири рази «ВМ Констракшн Україна» на загальну суму 308,4 млн грн. (освоєно 188,5 млн).

Йдеться про послуги зі створення, супроводження корпоративного міського зв`язку та мережевої інфраструктури КМДА, Київської міськради, РДА у м. Києві, розвиток міської сервісної мережевої інфраструктури, у тому числі створення комплексної системи захисту та безпеки міської сервісної мережевої інфраструктури.

Крім того, протягом трьох останніх років СКП «Київтелесервіс» в рамках тендерів з «Білінтех Україна» та «ВМ Констракшн Україна» купило обладнання та програмне забезпечення вартістю, що перевищує вартість продажу такого обладнання та програмного забезпечення у офіційних імпортерів та дистриб`юторів на території України на загальну суму 143,7 млн грн.

Слідчі також встановили, що «Київтелесервіс» у 2017-2019 рр. купив у «Білінтех Україна» та «ВМ Констракшн Україна» неідентифіковане програмне забезпечення або імпортні програмні продукти Fortinet та HewlettPackard, які, згідно з даними ДФС України, не закуповувалися «ВМ Констракшн Україна», «Білінтех Україна» або їх постачальниками на території України у нерезидентів або резидентів на загальну суму 44,9 млн грн.

Суд надав слідчим доступ до документації щодо купівель у «Білінтех Україна» та «ВМ Констракшн Україна», яка перебуває в СКП «Київтелесервіс».

Засновникам і директором «Білінтех Україна» є Віктор Шахов, який свого часу був радником Сергія Рибки – екс-голови правління ПрАТ «Діпрозв’язок» Держспецзв’язку.

Раніше співзасновником був Владислав Бібік, до того – Олег Дерев’янченко, а до того – Віктор Бєлов, заступник Рибки на колишній посаді у «Діпрозв’язку». Бєлов також був першим заступником колишнього в. о. директора ДП «Український науково-дослідний інститут зв’язку» Держспецзв’язку Сергія Мороза.

Із 2018 р. Сергій Мороз керує та володіє столичною «ВМ Констракшн Україна» зі статутним капіталом 1 тис грн. У держреєстрі він із 2013 року вказаний в. о. директора ДП «Український науково-дослідний інститут зв’язку» («УНДІЗ») Держспецзв’язку. Однак на сайті НАЗК немає його декларації за 2018 рік чи декларації після звільнення, а на сайті Держспецзв’язку з літа 2018 року в. о. директора «УНДІЗ» записаний Анатолій Ходос.