Дороги почали займати все більшу частку у держзакупівлях – за тиждень шляховики оголосили тендерів на 7 мільярдів
08.04.2020   //  

В оголошених з 1 по 7 квітня закупівлях в системі «Прозорро» найбільша частка припала на ремонт доріг. З загальної суми оголошених тендерів 18,17 млрд грн понад половини суми припало на першу за розміром сотню закупівель – 10,34 млрд грн. З цієї сотні 42 процедури закупівлі на 6,92 млрд грн стосуються саме ремонту доріг.

Нагадаємо, за даними голови «Укравтодору» Олександра Кубракова, у 2020 році на ремонт доріг в Україні витратять 86 млрд грн. Для виконання цього плану Кабінет Міністрів у розпал епідемії коронавірусу 1 квітня надав Державному агентству автомобільних доріг 19,3 мільярда гривень державних гарантій, під які Укравтодор може залучити кредит у «Укрексімбанку» під 12,5% річних.

Плановані витрати на ремонт доріг у 2020 році 86 млрд грн у три рази більше від Державного оборонного замовлення, затвердженого на цей же рік РНБОУ – 25,85 млрд грн. Видатки на дороги становлять 8% від усіх видатків загального фонду державного бюджету України 1 052 млрд грн.

Нагадаємо, «Укравтодор» ініціював нові вимоги до компаній, що беруть участь у тендерах. Наслідком стало формування картелю з фірм, що можуть претендувати на найбільші підряди по ремонту та реконструкції доріг державного значення. Також «Укравтодор» майже ніколи не публікує у «Прозорро» повні дані про договори з підрядниками, приховуючи від оприлюднення ціну на асфальтобетон, який становить близько 60% у вартості всього ремонту дороги.

100 найбільших тендерів, оголошених 1-6 квітня у форматі ПДФ