У березні в Україні різко виросла біржова ціна електроенергії
07.04.2020   //  

Держпідприємство «Оператор ринку» оприлюднило дані про березневу ціну електроенергії на ринках на добу наперед та внутрішньодобовому ринку в Україн. У порівнянні з лютим ціна виросла на 9% на РДН та на 22% на ВДР, повідомляється на сайті «Оператора ринку».

Середньозважена ціна на РДН у березні зросла у порівнянні з лютим зросла на 9% – з 1271 до 1391 грн за МВт*год.

При цьому найбільший приріст 11% припав на Об’єднану енергосистему України (ОЕС), у якій споживається 89% всієї електроенергії РДН. Незначне зниження 5% відбулось у Бурштинському енергоострові (БуЕС об’єднує Львівську, Івано-Франківську та Закарпатські області).

На Внутрішньодобовому ринку середньозважена ціна зросла на 20% – з 1125 до 1360 грн за МВт*год. Тут однакове зростання забезпечили і БуЕС і ОЕС.

За даними «Оператора ринку», ціни в України є значно вищими від вартості електроенергії у сусідніх Польщі, Румунії, Словаччині та Угорщині.

Загалом у березні вартість електроенергії купленої-проданої на РДН становила 7 млрд грн, що на 6% більше від попереднього місяця. На ВДР у березні припало 577 млн грн (+81%).

Обсяги торгів на РДН та ВДР у березні становили 35,97% від всього обсягу електричної енергії, що споживається всіма споживачами України.