Колишня фірма менеджера «Автомагістралі-Південь» вчетверте відкликала скаргу проти заточки Укравтодору
07.04.2020   //  

31 березня ТОВ «БК Євродор» відкликало з АМКУ свою скаргу на дискримінаційні вимоги Служби автомобільних доріг Херсонської області у тендері на поточний ремонт дороги М-14 Одеса-Новоазовськ очікуваною вартістю 145,03 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

ТОВ «БК Євродор» намагалось оскаржити сумнозвісну вимогу, яка забороняє абсолютній більшості профільних компаній брати участь у тендерах «Укравтодору» через відсутність 100% досвіду по аналогічним роботам у останні три роки по договорам, що виконані на 85%. Саме ці заточки «Укравтодор» лобіює у своєму проекті Методичних рекомендацій, бажаючи обмежити кількість учасників тендерів. Адже відповідний досвід по великим проектам Укравтодору,  мають не більше десятка компаній, які забрали разом майже половину всіх підрядів на будівництво доріг  України в останні два роки.

У скарзі компанія зазначала, що згідно положенню про «Публічні закупівлі» для документального підтвердження наявності відповідного досвіду виконання аналогічного договору, достатньо довести сам факт виконання аналогічних робіт, а не їх обсягів. І ця вимога є дискримінаційною, у зв’язку з тим що велика кількість учасників не може прийняти участь у торгах, що звужує коло потенційних конкурентів. До скарги, компанія додала договори на виконання аналогічних робіт, але в менших обсягах ніж ті, які вимагаються у тендерній документації.

ТОВ «БК Євродор» вже вчетверте відкликає скаргу на цю дискримінаційну вимогу щодо досвіду. Раніше компанія раптово втратила інтерес до змагань за ремонт дороги Щастя-Широкий очікуваною вартістю 487,42 млн, відмовилась боротись за ремонт дороги Сєвєродонецьк-Новоайдар за яку замовник був готов віддати 665,55 млн гривень.

При цьому у компанії були всі шанси на перемогу. Оскільки Тендерна колегія АМКУ вже неодноразово визнавала дискримінаційними такі самі вимоги про досвід. З яких причин учасник втратив зацікавленість до всіх чотирьох тендерів загальною вартістю 1,71 млрд гривень,  не відомо.

Нагадаємо, з 2017 року на тендерах «Укравтодору» було 143 випадки подання і видкликання скарг ще до їх розгляду. Це зробили 46 фірм. Одна дві третини відкликаних скарг – 102 штуки – припали всього на третину компаній з переліку.

Компанія «БК Євродор» належить Ганні Галевич з Кам’янського та Тетяні Кисіль з Харківщини. Керівником значиться Микола Кривий.  Раніше,  у бенефіціарні власники входив Олександр Горбулін, який працював у ТОВ «Автомагістраль-Південь». «Автомагістраль-Південь» є  абсолютним лідером серед підрядників Укравтодору.