«Антонов» не нарахував $300 тисяч штрафу дилеру росіян за несвоєчасну поставку авіаметалу
07.04.2020   //  

Прокуратура розслідує не нарахування посадовими особами ДП «Антонов» чеській компанії «Technical and Commercial Center» штрафних санкцій за несвоєчасну поставку напівфабрикатів з алюмінієвих сплавів Про це свідчить ухвала Святошинського райсуду Києва від 1 квітня.

У 2016 р. ДП «Антонов» уклав контракт з іноземною комерційною структурою «Technical and Commercial Center» (Чеська Республіка, Прага) на постачання напівфабрикатів з алюмінієвих сплавів (пруток марки 1933 та пруток марки АК4-1чТ1). Дія угоди – до 31.05.2017.

Згідно з умовами Контракту, постачання прутка здійснювалося на умовах 100% попередньої оплати вартості товару на загальну суму $407 тис. Загальна кількість поставленої продукції – 48,8 тис кг.

Товар поставлявся трьома партіями у 2016-2017 рр.

При цьому, при виконанні Контракту термін завершальної поставки товару був прострочений на 94 дні, що передбачає нарахування постачальнику штрафних санкцій за несвоєчасну поставку продукції. Водночас, посадові особи ДП «Антонов» не вжили заходів для проведення претензійної роботи. Сума штрафних санкцій (недоотримана вигода) за несвоєчасну поставку прутка складає понад $297 тис і до теперішнього часу не відшкодована на користь ДП «Антонов».

Згідно з даними системи внутрішнього документообігу ДП «Антонов» ІТ-Enterprise, 37,6 тис кг продукції поступили та були оприбутковані на центральному матеріальному складі № 15 цеху складського господарства № 58 ДП «Антонов».

В той же час, на цьому складському приміщенні на теперішній час відсутня частина поставленої продукції вагою понад 5,7 тон (на загальну суму 1,2 млн грн.).

Слідчі з’ясували, що частина придбаної ДП «Антонов» продукції не ввозилася на територію держпідприємства, оприбуткування алюмінієвих прутків на складське приміщення № 15 відбувалося лише по картках складського обліку, без фактичного перевантаження.

Суд надав слідчим доступ до документації Київської митниці Держмитслужби щодо митного оформлення ДП «Антонов» іноземною структурою «Technical and Commercial Center» напівфабрикатів з алюмінієвих сплавів (пруток марки 1933 та пруток марки АК4-1чТ1) згідно з контрактом та додатковими угодами до нього.

Фірмою «Technicko – komerční centrum A.S.», яка офіційно представляє в Чехії низку російських авіаційних підприємств, керує чех Роман Шорейс. Він також є директором чеської фірми «Czechoslovak Export Ltd.», яка в 2017 році продала ДП «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» ДК «Укроборонпром» частин вертольотів на $582 тис.

До 2016 року в правління «TKC A.S.» разом із Романом Шорейсом входили нинішній член її наглядової ради Любош Ржига та Валерій Казаков. До того часу наглядову раду фірми очолював росіянин Тимофій Комшин. Шорейс, Ржига, Казаков і Комшин заснували тепер уже ліквідоване російське ТОВ «Технико-коммерческий центр «Каскад Альфа».

За даними російських ЗМІ, у 2000-их роках Комшин був партнером по ТОВ «Свит-Лайн» Євгена Туткевича. Той із серпня 2014 року керує холдинговою корпорацією «А-групп», зареєстрованою в російському реєстрі на кіпрський офшор «AGH Aviation Group Holding Cyprus Ltd», яка контролює бізнес-термінали в аеропортах «Пулково-2» і «Шереметьево».

Раніше «А-групп» належала другу Путіна Геннадію Тимченку, але він нібито продав її у 2014 році після введення санкцій США проти Росії. Рада директорів фірми не змінилась.