Янчук судиться з Кабміном щодо свого звільнення з посади голови АРМА
06.04.2020   //  

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження в адміністративній справі за позовом колишнього голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Антона Янчука до Кабінету Міністрів. Про це свідчать дані сайту «Судова влада» та ухвала ОАСК від 1 квітня 2020 року.

Янчук просить визнати протиправним та скасувати розпорядження про своє звільнення з посади голови АРМА 27 грудня 2019 р. Справа розглядатиметься суддею Тетяною Скочок одноособово у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Антон Янчук і Павло Петренко

Антон Янчук – перший голова Агентства з розшуку та менеджменту активів, призначений у грудні 2016 р. з посади заступника міністра юстиції Павла Петренка. За часів, коли Янчук керував відомством, воно неодноразово потрапляло у скандали щодо сумнівного продажу та управління активами. Зокрема, щодо передачі в управління Херсонської нафтоперевалки, спроби здати Межигір’я компаніям без належного досвіду, продаж на СЕТАМ зерна фермерів у рамках провадження по «Агроінвестгруп», продаж фірми нардепа з газової справи Олександра Онищенка «Майдан-плаза»,  історії з Братським маслопресовим заводом тощо.

Янчука звільнили з АРМА через ситуацію з теплоелектроцентралями у містах Новий Розділ та Новояворівськ на Львівщині. У 2018 р. ТЕЦ арештували по справі братів Богдана та Ярослава Дубневичів і за клопотанням НАБУ-САП передали в АРМА. Агентство знайшло управителя, ПП «Гарант енерго М», але компанія зірвала опалювальний сезон. 13 листопада 2019 р. тоді прем’єр-міністру Олексію Гончаруку довелося їхати на Львівщину залагоджувати ситуацію. 21 листопада 2019 р. на сайті Кабінету Міністрів з’явилася інформація «У Новояворівськ подають тепло». Де було сказано,  що «уряд притягнув до відповідальності керівництво АРМА за допущення зриву опалювального сезону в регіоні та відсторонив його від виконання обов’язків».

АРМА відреагувало, що агентство «ще не отримувало документів про даний крок уряду». Згодом прес-служба Кабміну змінила текст повідомлення, видаливши інформацію про відсторонення Янчука. Така ж трансформація відбулася з постами прем’єр-міністра Гончарука у соцмережах. Як пізніше стало відомо «Нашим грошам», дисциплінарне провадження і відсторонення голови АРМА було, його ініціював на той час міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет. 27 грудня 2019 р. уряд таки звільнив Янчука.

Наразі АРМА має лише тимчасового керівника Віталія Сигидина, на якого Кабмін поклав обов’язки в день звільнення голови, 27 грудня 2019 р.

Голову АРМА має обирати комісія з 8 осіб, яка досі остаточно несформована. У комісію мають входити по одній людині від Генпрокурора, директора НАБУ, міністра юстиції, голови Держфінмону та міністра фінансів. Троє членів комісії йдуть по квоті від Верховної Ради. Їх через конкурс обирає Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики (далі – Антикорупційний комітет). 12 березня 2020 року Антикорупційний комітет визначився зі своїми кандидатами. Детальніше про це читайте в матеріалі «Як обирали кандидатів від парламенту в комісію для вибору голови АРМА».