Облавтодор переплачував улюбленцям за бітум по 40%, коли на тендерах не було справжньої конкуренції
06.04.2020   //  

Поліція розслідує зловживання службовим становищем службовцями ДП «Сумський облавтодор» під час закупівлі бітуму у ПП «Агротемп» та ТОВ «Універбур» у 2019 році. Про це йдеться в ухвалі  Зарічного райсуду м. Суми від 30 березня.

Слідчі встановили, що службовці «Сумського облавтодору» у змові між собою та зі службовими особами «Агротемпу» та «Універбур» завищували очікувану вартість бітуму, а також незаконно сприяли цим фірмам перемагати у процедурах закупівлі. Якщо ж на торгах перемагала  інша фірма ТОВ «Лібро трейдінг», то тендери відмінялись і оголошували проведення нової закупівлі.

Такими діями службові особи ДП «Сумський облавтодор» та ПП «Агротемп», ТОВ «Універбур» спричинили державним інтересам тяжкі наслідки. Суд надав слідчим доступ до документації, яка знаходиться в ДП «Сумський облавтодор».

Згідно з даними «Прозорро», у 2019 р. «Агротемп» отримав від «Сумського облавтодору» 9 замовлень на поставку бітуму на загальну суму 53,44 млн грн. Причому шість з них – без конкуренції по високим цінам.

Наприклад, у липні 2019 року ПП «Агротемп» без конкуренції отримав від облавтодору підряд на дорожнього нафтового бітуму БНД 60/90 по 16 050 грн/т на загальну суму 8,03 млн грн.

Коли на інших торгах «Агротемп» зустрічався зі справжньою конкуренцією, то ціна значно падала. Через місяць після вищевказаної неконкурентної закупівлі, у серпні 2019 року, «Сумський облавтодор» замовив «Агротемпу» такий самий бітум БНД 60/90 набагато дешевше – по 10 000 грн/т. У цьому випадку ціна була меншою у півтора рази від очікуваної 16 200 грн/т завдяки тому, що на тендер подалась вищезгадана фірма «Лібро трейдінг». Вона активно торгувалась і зрештою програла «Агротемпу» аукціон з різницею всього в 1 гривню, однак примусила його знизити ціну на 40%.

Минулого року «Сумський облавтодор» шість разів замовляв бітум «Універбуру» на загальну суму 43,92 млн грн. Усі підряди дорожники віддали цій фірмі без конкуренції. Так, у червні облавтодор замовив «Універбуру» бітуму БНД 70/100 по 17 180 грн/т. А коли на тендер прийшов «Лібро трейдінг», то «Сумський облавтодор» в результаті конкурентних торгів замовив «Агротемпу» цей бітум по 11 450 грн/т («Лібро трейдінг» програв ціновий аукціон з незначною різницею). Таким чином поява конкуренції тільки на цьому тендері по закупівлі 500 тон бітуму призвела до економії 2,88 млн грн.

«Агротемп» та «Універбур» фігурували в іншому кримінальному провадженні. Правоохоронці з’ясували, що у 2018 р. ДП «Сумський облавтодор» перерахував цим фірмам 100 млн грн. за постачання 6,36 тис т бітуму сумнівної якості за середньою ціною 15 791грн./тонна, при цьому ринкова вартість бітуму дорожнього складала 14 000 грн./тонна.

Засновником да директором ПП «Агротемп» з м. Ромни Сумської обл. є Юрій Остапенко.

Власниками ТОВ «Універбур» з Сум є Володимир (директор) та Людмила Сілюченко.

Київський «Лібро Трейдінг» створили у грудні 2014 р. кіровоградець Юрій Венжик і Дмитро Кириченко з Київщини. Колись їм належало ТОВ «Еко-Буд-Трейд», яке потім переоформили на Максима Половка, пов’язаного з директором КП «Житлоінвестбуд-УКБ» В’ячеславом Непопом та Михайлом Голицею, екс-головою Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА.

Відомо, що фірму «Лібро Трейдінг» продавали за 19 тис грн. Нині її засновником і директором є киянин Максим Олексійович Кокарєв.